Tanácskoztak a magyar gazdák

Kárpátalján, a beregszászi járási Makkosjánosiban tartotta ülését a Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fóruma (KEF), amely 23, a magyarországi mellett szlovákiai, szlovéniai, horvátországi, szerbiai, romániai és ukrajnai magyar agrárszervezetet tömörít. A szövetség célja a Kárpát-medencei magyar gazdaszervezetek kapcsolattartásának elősegítése, tevékenységük összehangolása, képviseletük ellátása, valamint a tagszervezetek szakmai támogatása.

A rendezvény megnyitóján köszöntőt mondott  Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a KEF elnöke.

– Az általunk képviselt gazdálkodóknak az a céljuk, hogy biztos egzisztenciát, jó megélhetést tudjanak biztosítani családjuknak és  környezetüknek. A mai konferencia jó alkalmat ad arra, hogy  e terén irányt mutassunk perspektívát kínáljunk – fogalmazott a KEF elnöke.

– A KEF és az egész gazdaösszefogás jó irányban halad annak ellenére, hogy ebben a felgyorsult világban naponta új kihívásoknak kell megfelelni. Arról kell tehát tanácskoznunk,  hogyan tudjuk a Kárpát-medencében – egységes gazdasági térben – segíteni a gazdákat, gazdálkodókat, élelmiszeriparral foglalkozókat, a piac működését. Ez az egyik legfontosabb célunk – hangsúlyozta Jakab István, a magyar Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének (MAGOSZ) elnöke.

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke kifejtette, az Egán Ede gazdaságfejlesztési program pályázóinak  száma folyamatosan növekszik, s a magyarországi támogatásnak köszönhetően szemmel látható, hogy a sok helyi megpróbáltatás ellenére hogyan fejlődik a kárpátaljai magyar gazdatársadalom.

A konferencia szakmai előadásokkal, beszámolókkal folytatódott, melynek keretében a jelenlévők hasznos tanácsokkal és információkkal lettek gazdagabbak.

Hegedűs Csilla

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó