Ahol elcsendesedhetsz

Középiskolás korában sok diák álmodozik arról, hogy egyszer elkerüljön abba a bizonyos „nagyvilágba”. Álmodoznak egy sokkal szabadabb életről, a sok buliról és a még több buliról…

Nincs ez másképp azokkal a diákokkal sem, akik az Ungvári Nemzeti Egyetemen tanulnak. A megyeszékhely nagy város, tele lehetőségekkel. Ám ha a diák egy kis csendre vágyik a folyamatos hajtás és bonyolult egyetemi élet közben, Ungváron, a református egyetemi gyülekezet ifjúsági alkalmain ezt megkaphatja.

Fiatalság, közösség, Istennel való kapcsolat, lelkünk táplálása… ezek mind adottak ezeken az összejöveteleken, ahová minden ifjú embert szeretettel várnak keddenként 18:00 órától a négyes számú diákszállón, csütörtökönként pedig 17:00 órától a református templomban.

E találkozókon az áhítat után énekelünk, beszélgetünk, a végén pedig nasizunk.

Az Ungvári Református Egyetemi Gyülekezetbe (UREGy) bárki beléphet felekezettől függetlenül. Jó példa erre a görög katolikus Cserevka Dianna és a római katolikus Dzsurinec Alexandra.

– Dianna, mióta jársz ifjúságira?

– Lassan másfél éve, mióta egyetemista lettem itt, Ungváron. A négyes kollégiumban és a református templomban rendezett alkalmakra egyaránt járok. Héder János főjegyző úr fiatalos igei alkalmait mindig nagy érdeklődéssel követem. Szeretem ezt a közösséget, azt, hogy együtt formálódunk. A közös pizzázások vagy palacsinta sütések mindig jó hangulatban telnek. Szeretem az ilyen összejöveteleket. Most például az Ezazanap Roadshow ungvári rendezvényén segítettünk.

– Alexandra, te miért szeretsz ifire járni?

– Mielőtt kolis lettem, már jártam ifire az otthoni gyülekezetemben, amit nagyon szerettem. Az egyetem mellett nem mindig jut időnk, Biblia-olvasásra vagy épp egy kis elcsendesedésre, itt viszont ezt megtehetjük. Emellett beszélgetünk, így egymás történetei, tapasztalatai által épülünk.

Dobán Dorina az UREGy beosztott lelkészének elmondása szerint, meg kell ragadni az alkalmakat, míg van rájuk lehetőség. Erre nem csak ő, de maga az Ige is emlékeztet. Ézsaiás próféta 55. része 6 versének szavaival élve: „Keressétek az Urat, amíg megtalálható, hívjátok őt segítségül, amíg közel van.”

Dobán Vivien,
a KISZó médiatanfolyamának résztvevője

Post Author: KISZó