Szempont: Jogosítványszerzés újszerűen?

Már egy hónapja, hogy megváltoztak a járművezetői engedélyekkel kapcsolatos szabályok. Módosultak az autós iskolák  akkreditálásának és a leendő sofőrök képzésének szabályai is. Ám sokan nincsenek tisztában az újításokkal. Mit kell tudnia az átlagpolgárnak – kérdeztük Vira Kelbát, a megyei regionális szervizközpont sajtósát.

 – Milyen változtatásokról van szó?

Valóban sokan tájékozatlanok az újítások terén. A Miniszteri Kabinet a múlt hónapban fogadta el azt a rendelkezést, amely módosította a járművezetői jogosítványok megszerzésének és kiadásának menetét, illetve szabályozza a leendő autósokat képző iskolák működését. A változások lényege az egész ügymenet egyszerűsítése. Kevesebb hercehurcával jár az autós iskolák működési engedélyének megszerzése, a tanfolyamok szervezése során nincs rajtuk akkora közigazgatási nyomás, mint korábban. A legfontosabb pedig az, hogy az állampolgárok számára könnyebbé vált a jogosítványok cseréje és egyszerűsödött az újak megszerzésének folyamata.

– Konkrétan miben nyilvánulnak meg a könnyítések?

– A gépjármű – vezetői képzés során például megengedett az egyéni foglalkozás. Tehát a jogosítványt szerezni óhajtónak nem kell feltétlenül látogatnia  a csoportos tanórákat, igénye szerint külön oktatásban is részesülhet.  Ezt azok is választhatják, akik átképzésen, vagy magasabb kategóriájú járművezetői engedélyre pályáznak. A vizsgázók abban a szervizközpontban adhatnak számot gyakorlati kresszismeretből és vezetői tudásból, ahol eredményes elméleti vizsgát tettek.

– Egyéb fontos tudnivalók?

– Nos, valóban van még más is. Tudni kell, hogy az autósiskola elvégzéséről kiadott bizonyítvány már nem 10, hanem csak 2 évig érvényes. Az ilyen bizonyítványt nem adják kézhez nyomtatvány formájában, hanem az bekerül a belügyminisztérium egységes adatbázisába. Az oktatással foglalkozó intézmény köteles elektronikus naplót vezetni a tanítványokról, és folyamatosan tájékoztatni a szervizszolgálatot az illető előmeneteléről. Az is megengedett, hogy a vizsgázókról fénykép vagy videofelvétel készüljön. A vezetői engedély kézhezvételének vagy cseréjének elengedhetetlen feltétele, hogy a személyazonosságot igazoló dokumentumba bekerüljön a regisztrációja helyét igazoló bejegyzés. A személyi adatok között szerepel az illető vércsoportja is.

Balogh Csaba

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó