Egészségügyi szűrés Kárpátalján

Folytatta kárpátaljai egészségügyi szűrőprogramját a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája, és a Semmelweis Egyetem. A november 21-24. között tartott szűréssorozaton ezúttal hat településre – Nagypalád, Nevetlenfalu, Fertősalmás, Tiszapéterfalva, Tivadarfalva és Tiszabökény – látogatott el a közel 70 fős egészségügyi csapat.

Az orvostanhallgatókból, orvosokból, fogorvos és gyógyszertanhallgatókból, dietetikusokból, és gyógytornászokból álló csapat ezúttal is széles körű vizsgálati lehetőséggel érkezett. A szűrésen a kárpátaljai lakosok ingyen vehettek részt egy teljes kivizsgáláson, ezenkívül vércukor- és koleszterinszint-mérésen, fogászati ellenőrzésen, vizeletteszten, de akár EKG-vizsgálaton is.

A programról Tóth Dóra, a Semmelweis Egyetem Hallgatói Önkormányzatának egészségügyi referense tudósítónknak elmondta, újítás, hogy idén külföldi diákok is csatlakoztak a teljes mértékben önkéntes hallgatói gárdához. Hozzátette, jó szakmai gyakorlat ez a kezdő orvosoknak, hisz négy nap alatt több embert vizsgálhatnak meg, mint amennyit hatévi tanulmányuk során.

A programsorozatot a Nemzetpolitikai Államtitkárság, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája és az idén 250 éves Semmelweis Egyetem támogatta. Az előkészületekért és lebonyolításáért köszönet illeti a Kárpátaljai Magyar Diákok és Fiatal Kutatók Szövetségét, valamint a helyi közösségeket, illetve a Kárpátaljai Református Egyházat.

Dobán Vivien

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó