„Isten készített jövőt számunkra”

Advent első vasárnapján a beregújfalui református templomban az Úr házának külső megújulása alkalmából tartottak ünnepi istentiszteletet. Isten igéjét Zsukovszky Miklós hirdette, az esperes advent jelentéséről, jelentőségéről beszélt.

– Szeret az Úr, erről beszél a felújított hajlék, az Isten kegyelmes hozzánk, s mi az Isten népe, gyermekei vagyunk. Isten készített jövőt számunkra, itt, Kárpátalján, Beregújfaluban, s akik hozzájárultak a munkához, a jövőre tekintettek – magyarázta a lelkész.

Halász Dezső helyi lelkipásztor a község, a gyülekezet történetét ismertette. Mint kiderült, a jelenlegi kőtemplom húsz évig, 1829-1849 között épült.

– 2018 őszén kezdtünk hozzá a munkálatokhoz, először a tetőszerkezetet újítottuk fel, majd a külső falak is új ruhát öltöttek – fejtette ki  Halász Dezső, és köszönetét fejezte ki a támogatóknak, elsősorban Istennek, a magyar kormánynak, a Kárpátaljai Református Egyházkerületnek (KRE), az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetségnek, a KárpátHáz Civil Szervezetnek, a helyi erdészetnek, és mindenkinek, aki bármivel  hozzájárult a templom megújulásához.

Mező István Mózes, a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság Titkárságvezetője köszöntőjében kihangsúlyozta, nemrégiben az ausztráliai református magyaroknál tett látogatást, s megerősítő volt látni, hogy bárhol is jár az ember –, legyen az Ausztrália, legyen az Kárpátalja –, a templom és az iskola a közösség, a kultúra, az anyanyelv megtartó kötelékéhez ragaszkodva értéket teremt.

– Nyugat-Európában járva fájó szívvel látom, hogy egyre több templom veszti el eredeti funkcióját, s válik Isten házából étterem, kocsma stb. Ezért felemelő érzés itt lenni, és megbizonyosodni arról, hogy a beregújfalui testvérek a lelkész és a presbitérium vezetésével azt a feladatot vállalták magukra, hogy véghezviszik a templomuk megújítását,– fogalmazott a politikus. Hozzátette, a magyar kormány egyházpolitikájának alappillére, hogy közös értékeinkre alapozva nyújtson segítő kezet és lehetőséget az egyházi közösségek megerősödéséhez, növekedéséhez.

Nagy Béla, a KRE főgondnoka kiemelte, csak összefogással lehet bármit elérni, s csak akkor, ha van hitünk, szeretetünk, hiszen hitében él a nemzet is.

– A négy hét múlva felragyogó betlehemi csillag számunkra annak bizonyossága, hogy nekünk, magyar közösségünknek nem csupán múltunk, nem csupán jelenünk, hanem jövőnk is van, magyar jövőnk itt, Kárpátalján, itt, Beregújfaluban, – hangsúlyozta dr. Zubánics László, az UMDSZ elnöke.

Tóth Győző, a KárpátHáz Civil Szervezet ügyvezetője átadta Péter Csaba, a KárpátHáz Civil Szervezet kuratóriumi elnökének üdvözletét. Elmondta, megtiszteltetésnek tartja, hogy részese lehet a beregújfaluiak örömünnepének, gratulált a helyieknek, hogy összefogva elérték nemes céljukat, s immár teljesen megújult templomban adhatnak hálát Istennek.

Köszöntötték továbbá az ünneplőket a környékbeli települések lelkészei, végül a gyülekezet énekkara szolgált.

Hegedűs Csilla

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó