Pánczél Károly felújított óvodát adott át Ungváron

A Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében, magyar kormánytámogatásból részlegesen felújított óvodát adott át ünnepélyesen Pánczél Károly, a Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnöke szerdán a kárpátaljai megyeszékhelyen. A program második ütemében az Ungvári 8. Számú Csengőcske Óvoda két magyar csoportját közel 2,6 millió hrivnyából újították fel és bútorozták be.

Pánczél Károly ünnepi beszédének elején Sütő András erdélyi magyar írót idézte: „Mit csináltál a rád bízott tálentumokkal? Nincs más számonkérés: csak gyermekeink tekintetében. Ahány szóra váró gyermek: a jövőnek megannyi lámpása a meglódult időben.” A fideszes képviselő kiemelte, hogy a talentum szót ma a tehetséges emberre használjuk, de az ókori időben a talentum a legfontosabb kincseknek, értékeknek a mérőegysége volt. Ezzel utalva arra, hogy a legfontosabb kincseink, tehetségeink a gyermekeink.

– A magyar kormány három évvel ezelőtt kezdett bele a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Programba. Magyarország határain kívül közel 50 milliárd forint került óvodafejlesztésekre – fogalmazott a Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnöke. – 150 vadonatúj óvoda épült és több mint 400 került felújításra. Ez a magyar kormány legnagyobb oktatási célú beruházása , itt Kárpátalján 23 új óvoda épül, 106 óvoda kerül felújításra, ezek közé tartozik a most átadott ungvári városi óvoda is. Továbbá több mint 40 helyen kerül felújításra az óvodaudvar vagy a játszótér. Fontos számunkra, hogy ezek a gyerekek, ha választhatnak, akkor járhassanak magyar óvodába, ott magyar nyelven tanulhassanak, fejlődjenek és később magyar iskolát válasszanak. Kárpátalja mindig is egy sokszínű világ volt, és ez volt az értéke, hogy ukránok, ruszinok, szlovákok és magyarok éltek egymás mellett. Szeretnénk ezt az értéket megtartani, hogy megmaradhassanak itt a magyarok Kárpátalján, ezért fontosak ezek az oktatási intézmények, köztük az óvodák is.

A képviselő kitért arra, is hogy a magyar kormány nem tesz különbséget magyar vagy ukrán gyermek között, elmondta, hogy a háborút sújtotta kelet-ukrajnai területekről eddig több mint kétezer ukrán gyermek nyaralhatott Magyarországon. Végezetül megköszönte a polgármesternek, hogy ennek a beruházásnak helyt adtak a városban és hogy itt egy olyan intézmény újulhatott meg, amelyet ukrán és magyar gyerekek is használnak.

Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) elnöke köszöntőjében kiemelte: Kárpátalján ez a 75-ik ilyen átadó ünnepség.

– Ez több okból is fontos a számunkra – mondta a KMPSZ elnöke. – Először azért, mert segítik a magyar nyelvű oktatás fejlesztését. Immár ennek köszönhetően Ungváron teljes magyar óvodai hálózat alakult ki, jelenleg hat óvodában vannak magyar csoportok. Ami azt jelenti, hogy minden család és szülő, aki magyar óvodába akarja járatni gyermekét, a lakásához közel talál ilyen intézményt.

Mint a megyei oktatási bizottság elnöke örömét fejezte ki az iránt, hogy a támogatás révén gyarapították a megye költségvetését, hiszen, ahol a magyar állam támogatásával újult meg óvoda, ott felszabadultak olyan költségvetési pénzek, amelyet más óvodák felújítására fordíthattak. Egyúttal gyarapodott az ország költségvetése is, munkahelyek teremtődtek, ugyanis kárpátaljai vállalkozók végezték a kivitelezést, akik adóznak és, ami szintén fontos, nem kell elmenniük külföldre, itthon maradhatnak a családjaikkal. Orosz Ildikó végezetül reményét fejezte ki az iránt, hogy az asszonyok megtöltik gyerekkel ezeket az intézményeket és amire a program lezárul, újakat kell építeni.

Bohdan Andrijiv a saját és azoknak a szülőknek a nevében is köszönetet mondott, akik ide járatják a gyermeküket.  Ungvár polgármestere elmondta, megtesznek mindent annak érdekében, hogy a hozzájuk tartozó oktatási-nevelési intézményekben megfelelő körülmények legyenek. Kiemelte, hogy tavaly a tető szigetelését és más csoportokat is felújítottak, valamint a bejárathoz vezető utat is megjavították.

Oleg Pahulics, az óvoda igazgatója is köszönetét fejezte ki a magyar kormánynak a támogatásért, hogy segítettek abban, hogy a gyermekek gyermekkora még szebb legyen. Kiemelte, akkor értette meg csak igazán milyen fontos a gyermekkor, amikor kinevezték az óvoda élére. Ahogy eddig, a jövőben is kiemelt figyelmet fordít a magyar csoportokra.

Az ünnepélyes átadást a picik műsora színesítette, akik népi gyermekjátékokat, versikéket adtak elő. Végezetül a gyerekek szereplését követően Orosz Ildikó az óvodásoknak ajándékozott egy mesefát, ami valójában nem más, mint egy laptop 55 gigabájtnyi klasszikus magyar mesével telepítve, illetve a kivetítéshez szükséges projektor és vetítővászon.

Az ünnepségen részt vett Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő, a Nemzeti Összetartozás Bizottság alelnöke, Buhajla József ungvári és Szilágyi Mátyás beregszászi főkonzul, Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke.

Szabó Sándor

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó