Tüntetés Kijevben: figyelmeztetés Zelenszkijnek

Több ezren tüntettek vasárnap a kijevi Majdanon, hogy figyelmeztessék Volodimir Zelenszkij elnököt arra, ne adja fel Ukrajna alapelveit a Donec-medencei válság rendezésére hivatott normandiai csúcstalálkozón.

A nevezett “normandiai négyek”, Ukrajna, Oroszország, Franciaország és Németország vezetői ma Párizsban találkoznak újra többéves szünet után.

A kijevi demonstrációt három parlamenti ellenzéki párt, a Petro Porosenko volt elnök mögötti Európai Szolidaritás, a Julija Timosenko volt kormányfő vezette Batykivscsina és Szvjatoszlav Vakarcsuk rockénekes Holosz nevű pártja szervezte, csatlakozott hozzájuk a nacionalista Szvoboda és több társadalmi szervezet. A résztvevők számáról különböző becslések jelentek meg az ukrán sajtóban: az Interfax-Ukraina hírügynökség szerint 7-9 ezren vettek részt, míg az Obozrevatel hírportál szerint a demonstrálók száma a rendezvény végére megközelítette a 20 ezret.

A megmozdulás szervezői az általuk kiadott közlemény szerint arra kívánták figyelmeztetni az ukrán elnököt, hogy ne tegyen Oroszországnak olyan engedményeket a csúcstalálkozón, amelyekkel átlép bizonyos határokat. Megengedhetetlennek tartják azt, hogy Ukrajna lemondjon euroatlanti integrációs irányvonaláról, a Krím félszigetről és az Oroszországgal szemben indított nemzetközi eljárásokról. Elfogadhatatlannak tartják továbbá azt, hogy Ukrajna szövetségi állammá váljon, valamint azt, hogy helyhatósági választásokat rendezzenek a Donec-medence szakadár ellenőrzés alatti területein még az összes külföldi fegyveres távozása előtt.

A tüntetésen felszólalt Petro Porosenko, aki hangsúlyozta: nem szabad semmilyen engedményt tenni Vlagyimir Putyin orosz elnöknek addig, amíg az utolsó ukrán területet is fel nem szabadítják.

Köszönetet mondott Angela Merkel német kancellárnak Ukrajna következetes támogatásáért az orosz agresszióval szembeni küzdelemben. Emmanuel Macron francia elnöknek üzenve kifejezte reményét, hogy Franciaország népe is az ukránok mellé áll. “Folytatnunk kell annak bizonyítását a világnak, hogy a háborúért a Kreml és személyesen Putyin a felelős” – hangoztatta a volt államfő.

Forrás:
MTI/KISZó

Post Author: KISZó