Új kormányos a süllyedő hajón

Több negatív rekordot is megdöntött az Ungvári FC az országos labdarúgó-bajnokság harmadik vonalának első körében. A profik között idén debütáló gárda eredményeiből egyértelműen az tükröződik, hogy az Ung-parti egylet nem igazán nőtt fel a feladathoz. Az eddig lejátszott húsz mérkőzés során a csapat  egyáltalán nem lehetett felfedezni a kiérlelt koncepciót. Így az idény vége felé borítékolható volt az edzőváltás, Vaszil Varga úgy ült le az utolsó idei mérkőzésen a kispadra, hogy az új „kormányos” neve már napokkal korábban kiszivárgott. Mihajlo Ivanicja rendelkezik azzal a tapasztalattal és szakmai felkészültséggel, amellyel talán megmenthető a süllyedő hajó.

Az amatőr ligában még Miroszlav Babjak irányította a gárdát, a nyári felkészülést viszont már Vaszil Vargával kezdték meg, akinek munkáját Miroszlav Bundas segítette. Azt már korábban egyértelművé tették a klubnál, hogy fiatal kárpátaljai tehetségekre építik a csapatot, de az is igaz, hogy 36 évével Pukánics Adrián a bajnokság egyik legidősebb játékosa.

Az ungvári gárda húsz forduló során tizenegy vereséget szenvedett, emellett öt győzelem és négy döntetlen van  a tarsolyukban.

Ez messze elmarad a Minaji FC tavalyi harmadik vonalban nyújtott teljesítményétől. Ami pedig a bevezetőbe említett negatív rekordokat illeti, az utolsó hét mérkőzését elveszítette a megyeszékhely csapata, ezt a rossz sorozatot megfejelték még azzal, hogy 545 percen át gólképtelenek voltak, mindeközben hét mérkőzésen 21 gólt kaptak. A gárda az utolsó előtti helyről várja a tavaszi folytatást, ha a végéig így marad, akkor osztályozót kell játszani a csapatnak a bennmaradásért, viszont, ha utolsóként zárnak, azonnal búcsúznak a profi ligától. Mindössze hat forduló maradt hátra az idényből, nehéz feladat vár az új edzői stábra.

Vaszil Varga távozását követően egy interjúban próbálta magyarázni a bizonyítványát. A gyenge szereplést az alacsony kvalitású játékosokkal, valamint az eltiltásokkal és sérülésekkel magyarázta. Kiemelte, hogy a keret 80 százaléka nemrég még a megyei bajnokságban játszott, továbbá volt olyan mérkőzés, amikor mindössze 3-4 cserejátékos  állt a rendelkezésére. Arra is panaszkodott, hogy rendkívül rövid volt a felkészülési időszak, ráadásul a keretben többen sem ütötték meg a profi szintet, a mérkőzéseken pedig kiütközött a tapasztalat hiánya. A keretből Pukánics Adriánt emelte ki, ahogy ő fogalmazott, ha még három ilyen játékosuk lett volna, most a harmadik helyen állna a gárda. A tréner leginkább azt nehezményezi, hogy a sajtóból kellett megtudnia, hogy kirúgják. Elárulta, nem szakít a focival, de most pihenésre vágyik.

Mihajlo Ivanicja neve a kárpátaljai futballberkekben jól ismert. Felkészült és tapasztalt edzőnek tartják, bizonyította ezt, amikor vezetésével 2009-ben másodosztályú bajnokságot nyert és jutott az elitosztályba az azóta csődbe ment Ungvári Hoverla. Az élvonalban már csak másodhegedűs szerep jutott neki. A szakember az elmúlt években a tudásához és eredményeihez méltatlan szinten a megyei bajnokságban szereplő csapatoknál kapott szerepet. Most újra bizonyíthat. Nem ismeretlen számára a helyzet, több korábbi csapatánál is akkor kérték fel edzőnek, amikor a kieséstől kellett megmenteni a klubot.

A tréner nem tétlenkedik, kinevezésén még meg sem száradt a tinta már mérkőzést játszottak a klub jelenlegi játékosai az új szakmai stáb kiszemeltjeivel. A próbajátékosok jelentős többsége az Ungvári Sportiskola egykori növendéke.

A klub sajtószolgálata által kiadott interjúban Ivanicja arról beszélt, hogy meglepte az ungvári klub megkeresése. Kiemelte, hogy az Ungvári Hoverla csődjével a megyeszékhelyen már négy éve nincs profi gárda, ami negatív hatást gyakorolt az itteni futballélet egészére. Az is komoly nyomot hagyott, hogy a Hoverla vezetői nem láttak potenciált a helyi tehetségekben.

– Gyakorlatilag mindent a nulláról kellett kezdeni – fogalmazott. – Jelenleg két profi csapat is van a megyében, ami csak a kezdet.

Nem tagadta, nehéz feladat vár rá. Nehéz időszak után vette át a csapatot, volt olyan játékos, aki fizikális, míg más mentális nyomás terhe alatt roppant meg. A legfontosabb feladatának azt tartja, hogy megerősödjön a játékosok önbizalma, meggyőzze őket  arról, képesek ezen a szinten futballozni. Azt is fontosnak tartja, hogy a szurkolók visszatérjenek a lelátóra. Már a téli szünet előtt megkezdték a felkészülést,  elkezdték a szelekciós munkát, több kiszemeltet is próbajátékra hívtak. Az őszi keretből hatan távoztak, Ivancija szerint egyik sem alkotott maradandót a szezon alatt, így nem kár értük. A tavaszi felkészülés január 10-én rajtol.

Szabó Sándor

Forrás:
KISZó

Sport Közzétette:

Post Author: KISZó