Kés, villa, olló – gyerek kezébe nem való. És a pénz?

Szüksége van a gyereknek zsebpénzre? Ha igen, mennyire? Hogyan nevelhetjük a csemetéinket tudatos gazdálkodásra, jó-e, ha már kiskorukban kapcsolatba kerülnek a bankókkal? Ezekben a kérdésekben próbálunk eligazodni.

Családonként, és attól függően, hogy faluról vagy városról beszélünk, eltérő a napi zsebpénz összege. Az általunk megkérdezett szülők 25-50 hrivnya költőpénzt adnak csemetéiknek, és legtöbbük gyermeke emellett még saját kis perselyében gyűjti a zsozsót, amit aztán nagyobb ajándékok megvásárlására költenek. Az egyik apuka például azt mondta, két lánya most televízióra gyűjt. hogy ne csak a nappaliban tévézhessenek. Mivel erre nincs feltétlenül szükség, a szülők nem vették meg nekik, hagyják, hogy hosszú, apró gyűjtögetéssel váltsák valóra álmukat.

Veres Erzsébet nem gyakran ad kápét a fiának, mivel mindennap csomagol neki tízórait a suliba.

– Csak akkor adok neki zsebpénzt, ha külföldre megy. Néha Magyarországra viszik őket néptáncolni – magyarázza a tiszapéterfalvai édesanya. – Ahhoz még kicsi, tizenkét éves, hogy hétvégente eljárjon valahová, ahol szüksége lenne költőpénzre.

Ha adnék, biztosan rá kellene szánni napi 40-50 hrivnyát.

A mai gyermekek nagyon korán, már kisiskolásként kapcsolatba kerülnek a pénzügyekkel. Vásárolnak az iskolai büfében, a legtöbbjüknek van mobiltelefonja, amelyen online játékokat játszanak. Ezekben a játékokban gyakran virtuális vagy valós pénzösszegekért lehet különböző kiegészítőket venni, állapítják meg a család.hu weboldal egyik írásában, ahol a témáról egy banki szakemberrel beszélgetnek. Úgy vélik, a fiatalok pénzügyi oktatását nem szabad halogatni, már az általános iskolában el kell kezdeni. A pénzügyi készségek kiépítése egy folyamat, ami buktatókkal járhat. Minél inkább a mindennapjaik részévé válik a pénzzel való foglalkozás, annál komfortosabban állnak majd a pénzügyekhez felnőttként.

A zsebpénz lényege az lenne, hogy a gyerek megtanulja azt beosztani és okosan elkölteni. Sok szülő erején felül teljesít, és akkor is pénzzel látja el a gyerkőcét, ha az neki komoly anyagi megvonással jár.

Derbák Renáta nem tudná pontosan meghatározni, hogy mennyi költőpénz lenne ideális manapság egy fiatalnak, mivel az ő kislánya még csak nyolcéves.

– Bius még nem igényli a zsebpénzt – jegyzi meg a fiatalasszony. – Nálunk nem jellemző, hogy az ajándékba kapott pénzt saját magának gyűjtené.

– Később majd adnak neki zsebpénzt?

– Persze. De itt nem úgy van, mint például Magyarországon, hogy az iskolai büfékben vásárolhat. Nálunk a gyerekeknek pakolnak a szülők, itthonról visznek, amit szeretnének. Néha adtunk neki pénzt, hogy vegyen magának valamit a suliban, de nem élt vele, mert nem talált olyat, ami kedvére lett volna.

– Ön anno kapott zsebpénzt?

– Gimis koromban.

– Úgy tartják, ha a gyerek nem kap kiskorától rendszeresen zsebpénzt, utána nem tud majd bánni a pénzzel. Mi a véleménye erről?

– Nem értek egyet ezzel. Nem önfényezésből mondom, de szerintem nagyon is jól bánok a pénzzel, holott gyerekkoromban nem volt rendszeres költőpénzem. Most is beosztom, és már tizenhatévesen is megkerestem magamnak a tanulás mellett amennyi kellett.

A pszichológus válasza arra, hogy kapjon-e a gyerek zsebpénzt, egyértelmű igen.

A kérdés azonban ennél bonyolultabb, a szakember úgy véli, az a legszerencsésebb, ha a zsebpénz által a gyermek fokozatosan beletanul abba, hogyan bánjon a pénzzel. A kognitív fejlődéselmélet alapján azt tartják, hogy az érettség azon fokán érdemes zsebpénzt adni, amikor a gyermek már fel tudja fogni, hogy a pénz csereeszközként szolgál. Nagyjából 11-12 éves korra tehető ez az időszak. Ez nem azt jelenti, hogy korábban egyáltalán ne rendelkezzen pénzzel!

Zsebpénzről igazán akkor beszélhetünk, amikor meghatározott rendszerességgel meghatározott összeget bocsátunk a gyerek rendelkezésére. Még azt is hozzátehetnénk, hogy „szabad rendelkezésre” – s ez az, ami a legtöbb szülőnek nem megy könnyen. Mert mi az, hogy bármilyen esztelenségre elköltheti?! Bizalommal kell lennünk, hogy képes lesz megtanulni a pénz kezelését, de ezt csak úgy tudja megtenni, ha lehetőséget kap rá – fejti ki a szakember a sulibank.hu-nak.

Domokos Miklós nem látta el fix zsével a gyerekeit, amíg azok általános iskolába jártak. A magyarországi tanulmányait fizették a fiuknak, csak úgy, mint most a lányuknak. A két gyerek roppant különböző. A fiuk több pénzt kapott anno, mégis elköltötte, de olyankor diákmunkákat vállalt, hogy kiegészítse a hiányt. A kislány heti tízezer forintot is kiválóan beoszt, nem szokott többet kérni.
– Szerintem amíg nem megy el tanulni, addig nem feltétlen szükséges a zsebpénz. Amikor viszont adunk, meg kell tanítani őket a takarékosságra – magyarázza a derceni édesapa. – Úgy gondolom, nem kell sokat adni a gyerkőcöknek, mert rosszra költik.

Én anno 10 rubelt kaptam, és mindenre elég volt.

Sok szülő a tetemes zsebpénzzel kompenzálja manapság azt, hogy nincs a gyermeke mellett, ami nem megoldás…

Erős Viktóriáék három gyermeket nevelnek. A nagyfiuk tizenegy, míg az ikrek hétévesek.

– Nem tudnám korhoz kötni, mikortól beszéljünk a gyerekekkel a pénzről – kezdi a nagypaládi édesanya. – Az élet adja maga. Mindenképp meg kell érteniük, hogy nem szükséges mindent megvenni, ami eladó, és érdemes összehasonlítani mit, hol érdemes beszerezni. A pénz jelentőségét is fontos elmagyarázni nekik.  Rá kell mutatni, nem minden kapható pénzért.

– Hogyan neveljük őket a takarékosságra?

– Ez csak gyakorlattal működik. Azt hiszem, amikor majd továbbtanul, és egy hétre fix  összeget kap, fokozatosan beletanul.

Az arany középút megtalálása sohasem egyszerű. Valaki jutalomként osztogat pénzt, amivel motiválni akarja a gyermekét, más pedig meghatározott rendszer nélkül adja a bankókat. Ha nem tudjuk, hogyan is kezdjük el a zsebpénz adagolását, íme néhány tipp, amivel egy másik, a témával foglalkozó blog állt elő:

  •  Bízzunk a gyermekünkben, a zsebpénzt úgy adjuk, hogy abba beletervezzük a gyermekünk jövőbeli kiadásait is, és felügyeljük, hogy valóban félre is teszi a pénzt, kérjük le hetente az „egyenlegét”.
  •  Ha elfogyott a zsebpénz, ne pótoljuk ki. Brutális? Enélkül sajnos pont arra tanítjuk, hogy nem kell beosztania a pénzét, ha felnőtt lesz, akkor hitelt vesz fel és probléma megoldva! Megoldva?
  •  Takarékosság: a szülők lehetnek a takarékszövetkezet. Írhatunk egy papírt, hogy mennyi pénzt tesz be a gyerkőc, és így nálunk tartja a pénzét. Kivehet és betehet bármikor.

Simon Rita

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó