Nem engedélyezik a nők kedvezményes nyugdíjazását

A Legfelső Tanács szociálpolitikai és veteránjogi bizottsága azt javasolta a parlamentnek, hogy ne engedélyezze a hölgyek korkedvezményes nyugdíjazásának lehetőségét, jelentette be Halina Tretyakova, a bizottság elnöke.

A bizottság november 29-én tekintette át Ukrajna elnökének javaslatát, mellyel módosításokat javasolt a kötelező nyugdíjbiztosításról szóló törvényben. Ennek lényege, hogy 2022-ig engedélyezték volna

a 30 év munkaviszonnyal rendelkező hölgyeknek, hogy 55 éves korukban vonulhassanak nyugdíjba, amennyiben elbocsátják őket munkahelyükről.

Az ügy előzménye, hogy az ezt célzó törvénytervezetet első olvasatban 2015 januárjában támogatta a parlament. Ám azzal az indokkal, hogy az utóbbi években deficittel küzd a Nyugdíjalap és emiatt finanszírozás hiányában nem hajtható végre a törvény, 2015 februárjában az akkori elnök, Petro Porosenko megvétózta azt. A tervezet a jelenlegi, IX. összehívású Legfelső Tanács elé került újbóli megvitatásra. Volodimir Zelenszkij idén szeptemberben javasolta a № 0972 törvénytervezet módosítását, melynek elfogadása esetén a hölgyek öt évvel korábban vonulhattak volna nyugdíjba.

Többe kerültek idén az idős emberek

Idén 67 milliárd hrivnyával több pénzt fordítottak a nyugdíjakra, mint tavaly.
2019 tíz hónapja alatt 363,8 milliárd hrivnyát utaltak át az idős emberek ellátmányára, ami 22,6 %-kal több mint a tavalyi év azonos időszaka alatt. 11,3 millió személynek történt utalás, s négy alkalommal – január, március, július, december – újraszámfejtették az ellátmányt. Az óév végére 74 hrivnyával emelkedtek a minimális és 740-nel a maximális nyugdíjak, ezáltal az átlagnyugdíjak 374 hrivnyával lettek magasabbak.

 

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó