Milyen karácsonyfát állítunk?

Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepére azonban nem lehet elég korán elkezdeni a készülődést. Ezért e heti KISZó-kérdésünkben arról érdeklődtünk, vajon olvasóink milyen karácsonyfát részesítenek előnyben? Válaszadóink 60 százaléka a hagyományos örökzöld híve, míg 40 százalékuk a műfenyő állítását preferálja.

Bogáthy Miklós, a Kisgejőci Fenyves tulajdonosa szerint a piacok és az áruházak műfenyő-ajánlatai az elmúlt években gyarapodtak, a tartósságuk és az esztétikumuk viszont megkérdőjelezhető.

− Az ünnepek közeledtével leginkább a vágott fenyő a kelendő, a kosaras változata ilyenkor kevésbé kapós. Ez a nehézkesebb szállítással és a későbbi pluszmunkával magyarázható, hiszen a földlabdás fát karácsony elmúltával ki kell ültetni.

A fenyők értéke mindig a kereslet-kínálat elve alapján alakul, tudtuk meg a szakembertől. A tavalyi árakhoz viszonyítva megfigyelhető némi drágulás, ami a fa fajtájától, méretétől és ágsűrűségétől is függ.

− Az alapár változó, mindenki pénztárcájához és igényéhez mérten válogathat.

Ám aki nagyobb összeget szán a ház ékességének beszerzésére, az nálunk hatszáz hrivnyáért szemet gyönyörködtető, 2-2,3 méter magas, sűrű lombkoronájú fenyőt vihet haza.

Az ismertebb fajták közé sorolható az ezüstfenyő, ami nemcsak nevében, hanem kinézetében is ezüstös hatást kelt. A legtöbben sajnos az utcán kapható, a hegyekben illegálisan kivágott, nevenincs örökzöldeket választják.

− Ezek ágtávolsága a gyors növekedés miatt igen nagy. A vásárlók nem a fenyő fajtájára kíváncsiak, megfizethető áron, dekoratív karácsonyfát keresnek. Szerencsére a mi fenyőinknek jó híre van, az évek során az emberek megismerték a kínálatunkat, saját tapasztalatból tudják, hogy fáink tartósak, és méltó díszévé válnak a karácsonyi és újévi ünnepi hajléknak.

Csuha Ivett

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó