Kárpátaljai minőségellenőr a Formula 1-ben

A Formula-1 a technikai sportok csúcsa, fogalmazhatunk úgy is, hogy királynője. Évről évre mindössze két tucat pilótának jut hely a rajtrácson, de nemcsak versenyzőként, hanem tervezőként, mérnökként is nehéz bejutni a száguldó cirkusz zárt, első pillantásra elérhetetlennek tűnő világába. Ez eddig mindössze egy maroknyi magyarnak sikerült, köztük van a 33 éves csapi születésű Dohnyák Viktor is, aki hosszú és kacskaringós utat tett meg, míg a Renault csapat minőségellenőre lett. A magyar szaksajtó nyáron figyelt fel a kárpátaljai szakemberre, aki azzal tűnt ki, hogy dedikált közös fotóval lepte meg a csapat akkori pilótáját, Daniel Ricciardót, akit ráadásul néhány magyar szóra is megtanított. A közgazdász végzettségű férfi három hónapja nagyot váltott, az immár hatszoros konstruktőri világbajnok Mercedes istálló első számú motorbeszállítójának dolgozik. Viktort telefonon értük utol banburyi otthonában.

– Most értem haza a gyárból, általában este hétig-nyolcig dolgozom – kezdte a beszélgetést, és rögtön az elején leszögezte, egyáltalán nem tartja nagy durranásnak, hogy a Formula-1 világában dolgozik. A cég, ahol jelenleg dolgozik, az összes F1-es csapatot látja el alkatrészekkel, ugyanúgy minőségellenőr viszont nagyobb felelősség.

Csapon született és a határ menti városban nőtt fel, ott végezte el középiskolai tanulmányait. 2009-ben Ungváron szerzett közgazdasági diplomát. Pályakezdőként azzal a tudattal lépett ki a nagybetűs életbe, hogy számos lehetőség nyílik meg előtte, de hamar rá kellett döbbennie, hogy szakmájában egyáltalán nem könnyű jó állást találni. Nem is sikerült, így főleg alkalmi munkákból igyekezett talpra állni, több mindent kipróbált, utolsó ungvári munkahelyén garázskapukat, bejárati ajtókat és ablakokat forgalmazó cégnél volt értékesítő.

– Hosszas vívódás után 2012 nyarán egy magyarországi munkaközvetítő cég álláshirdetésére jelentkeztem, mely angliai autóipari vállalatokhoz közvetített ki embereket. Két hónappal, később augusztusban minimális angol nyelvtudással indultam el a szigetországba szerencsét próbálni. Banburyben kötöttem ki. A városról annyit kell tudni, hogy a brit autógyártás egyik fellegvárának számít. Egy autóüléseket gyártó vállalatnál kezdtem el dolgozni.

Ricciardoval

Viktor nem rejti véka alá, hogy az első időszak egyáltalán nem volt könnyű számára.

Nyelvtanulás, sikertelen állásinterjúk és számos munkahelyváltás jellemezte az első két angliai évét.

Ez után váltott, sikerült elhelyezkednie a Renault karosszéria-elemeinek gyártórészlegén, ahol részben minőségellenőri feladatokat is rábíztak. Négy évet húzott itt le. Időközben volt meghallgatáson Aston Martinnál és a Bentley egyik beszállítójánál, ám egyik esetben sem rá esett a választás. Mígnem 2017-ben véletlenül belebotlott egy F1-es álláshirdetésbe, amelyben kisegítőt kerestek a téli időszakra a Renault csapat enstone-i bázisán.

– Azzal a tudattal mentem el az állásinterjúra, hogy nincs veszítenivalóm. Ha csak három hónapra alkalmaznak, még akkor is ez alatt a rövid idő alatt olyan tapasztalatokat szerezhetek, melyek szakmailag és emberileg is sokat jelenthetnek – elevenítette fel, hogyan is került a Formula-1 világába. – 2017 szeptemberében jelentkeztem, novemberben hívtak be az állásinterjúra. Nagyon laza, kötetlen, baráti beszélgetés volt. Másnap visszaszóltak, hogy 2018. január 2-án kezdhetek minőségellenőrként az F1-es csapatnál. Mondanom sem kell, óriási volt az öröm.

Bár csak három hónapról volt szó, végül még két hónappal meghosszabbították a szerződését, elmondása szerint ezt annak köszönhette, hogy beadott mindent, hogy megfeleljen a magas elvárásoknak. Pedig nem volt egyszerű belerázódni a munkatempóba, rengeteg információt kellett rövid idő alatt elsajátítania. Kiemelte, hogy a csapat főhadiszállásán nagyon családias, baráti volt a hangulat, mindenki nagyon segítőkész volt.

– A Formula-1-es autókon nincs olyan alkatrész, ami ne szorulna ellenőrzésre. Beletartozik ebbe a padlólemez, a váltó, a motorburkolat, az első és hátsó szárnyak is. Az én feladataim közé tartozott az, hogy rendszerezzem a megvizsgálandó alkatrészeket, és első helyre soroljam a legfontosabbakat. Különböző elemeket vizsgáltam át mérőeszközök segítségével, a fémtől a szénszálas darabokig. A karosszéria átvizsgálása 8-9 órás munka volt, amit nem egyedül végzett, nagyon magasan képzett szakemberekkel dolgoztam együtt, akiktől igyekezett tanulni. Egy Forma-1-es autó 40-60 ezer alkatrészből áll.

Hülkemberggel

Munkám során szinte mindegyik részleggel kapcsolatba kerültem, így a tervezőkkel, a szerelőkkel és a mérnökökkel is. Gyorsan repültek a napok, az osztályvezető másfél hónap után behívott az irodába, és közölte, hogy nagyon elégedett a munkához való hozzáállásommal lelkesedésemmel és a teljesítményemmel. Két hónappal meghosszabbították a szerződésem. Le sem telt a két hónap és főállású munkaviszonyt ajánlottak fel. Természetesen igent mondtam.

Viktornak arra is alkalma nyílt, hogy találkozzon a csapat akkori pilótáival. Elmondása szerint a versenyzők olykor beugranak egy-egy autogramosztó találkozóra. Először 2018. januárban Carlos Sainzzal volt lehetősége egy közös fotót készíteni. Később a német Nico Hülkemberggel, majd a 2018. augusztusában a Renaulthoz szerződött Daniel Ricciardoval is találkozott. Készült egy szelfi, és váltottak néhány mondatot az autóról.

– Amikor újra találkoztunk, lehetőségem nyílt egy hosszabb beszélgetésre. Ekkor készítettem egy fotókollázst a korábbi fotókból, amit két példányban kinyomtattam, és az egyiket én magam is aláírtam. Amikor rám került a sor a dedikálásnál, odaadtam neki a saját példányomat, amit mit sem sejtve ellátott a kézjegyével, majd pedig elővettem a másikat, és a következőket mondtam: „Köszönöm az autogramot, de itt van egy példány az én aláírásommal is.” Kacagott egy jót, illedelmesen megköszönte és mondta, hogy ezt megtartja. Megkérdezte, honnan jöttem, és amikor közöltem, hogy magyar vagyok,

magyarul válaszolta, hogy „köszönöm”, ami, ahogy mondta, az egyetlen szó, amit megtanult a mi nyelvünkön.

Én a „szia, hogy vagy?” kifejezéssel igyekeztem bővíteni a magyar szókincsét, s ekkor kiderült, hogy a szia már jól megy neki.

Viktor elmondta a versenyzők közvetlenek és barátságosak voltak a dolgozókkal. Volt olyan is, hogy szembe jött vele Hülkemberg, aki egy pacsival üdvözölte, majd mindketten mentek tovább a dolgukra.

Mostani munkahelye a Mercedes motorrészlegének egyik nagy beszállítója, de nemcsak a német istállónak gyártanak alkatrészeket, hanem minden F1-es csapattal szerződésben állnak. Köztudott, hogy a német márka négy csapatot lát el motorokkal. Bár itt is minőségellenőrként tevékenykedik, azért váltott, mert felajánlottak neki egy mérnöki képzést, ami régi álma volt. Úgy érzi, itt tovább tud fejlődni és lépkedni előre a ranglétrán. Elárulta, hogy már most a következő idényre készülő autók alkatrészeit gyártják. Részleteket nem árulhat el, ugyanis a Renaulthoz hasonlóan itt is szigorú titoktartási szabályok vannak.

– A gyáron belül vannak olyan üzemi részek, ahova nem lehet bevinni mobiltelefont csak külön engedéllyel és csak úgy, ha le van ragasztva a kamerája.

A Renaultnál például ki volt kötve, hogy nem állhatok kapcsolatban más csapattal. Az új fejlesztésű autókkal tilos volt fotózkodni, sőt minden, a közösségi médiába feltöltött képet engedélyeztetni kellett.

Jelenlegi munkájáról annyit azért elárult, hogy F1-alkatrészek gyártásközi és végellenőrzését végzi, ebbe beletartozik a geometriai és rétegvastagság-mérés, de az ő feladata a mérési adatok kiértékelése is. Arra a kérdésre, hogy Renaultval vagy Mercedesszel jár munkába, azt válaszolta, hogy már volt Mercedese, most egy Fordja van. „Népautóval járok be”, jegyezte meg kacagva. Viktor a karácsonyt idehaza, családi körben tölti, amire a szoros munkabeosztása miatt korábban nem volt lehetősége. Ugyanis a versenyszezonra téli időszakban készülnek fel a csapatok. Most viszont sikerült úgy ütemeznie a szabadságát, hogy haza tud jönni. Már nagyon várja a találkozást rég látott szeretteivel és a barátaival.

Szabó Sándor

Forrás:
KISZó

Sport Közzétette:

Post Author: KISZó