Nyugdíjalap: jövőre a 80 év felettiek számíthatnak emelésre

Évösszegző sajtótájékoztatót tartott Péntek Anasztázia. A megyei Nyugdíjalap vezetője többek között elmondta, hogy idén öt alkalommal számfejtették újra a járandóságokat.

Januárban a negyven évnyi vagy ennél több munkaviszonnyal rendelkező, 65 évnél idősebb nyugdíjasok ellátmányát számolták újra, március 1-től az ukrajnai minimálbér emelkedése kapcsán indexálták a járandóságokat, április 1-től azok ellátmánya módosult, akik nyugdíjazásuk után legalább 24 hónapot tovább dolgoznak, július 1-től a létminimum változása miatt tekintették át az idős emberek jövedelmét, míg decemberben ugyanezen oknál fogva módosult a juttatás a minimálnyugdíjjal rendelkező személyek számára.

A Nyugdíjalap vezetője kifejtette, Kárpátalja mindig dotációs megye volt, képtelen önállóan előteremteni a nyugdíjak kifizetéséhez szükséges összeget. Ezért rendkívül fontos, hogy a munkaadók hivatalosan foglalkoztassák munkavállalóikat, hisz a Nyugdíjalap fő bevételi forrása a bérekből levont nyugdíjjárulék.

A Nyugdíjalap működésének korszerűsítése jegyében októberben elkezdték feltölteni a nyugdíjasok adatait egy elektronikus adatbázisba. Ezt a hivatal munkácsi osztálya végzi. Miután elkészül az adatbázis, a hivatal gyakorlatilag teljességgel áttér az elektronikus úton történő ügyintézésre.

Összesen 260,3 ezer nyugdíjas ügyét kell áttekinteni és feltölteni a rendszerbe, mely révén a jövőben az idős emberek a Nyugdíjalap bármely szervizközpontjában vagy az interneten keresztül hozzáférhetnek személyes adataikhoz.

Ennek köszönhetően nem kell majd személyesen megjelenniük a nyugdíjosztályon, ha valamilyen gondjuk van, otthonukból is elérhetővé válnak számukra a szolgáltatások.

Ukrajnában jelenleg 12 millió nyugdíjas él, az átlagnyugdíj összege 3019 hrivnya. Jövőre néhány kategória juttatását megemelik. A kormány dolgozik annak mechanizmusán, hogy 400 és 1100 hrivnya közötti összeggel tudják emelni a 80 év felettiek havi ellátmányát. Erre a célra 13 milliárd hrivnyát különítenek el.

De a 75 és a 70 év felettiek is számíthatnak némi emelésre.

A minimálnyugdíjat 2020-ban is emelni fogják: januártól várhatóan 1638, júniustól 1712, decembertől 1769 hrivnyára változik annak összege. A Nyugdíjalap finanszírozására jövőre 173 milliárd hrivnyát különítenek el.

Magyar Tímea

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó