Sakkverseny: a legfiatalabb 7, a legidősebb 82 éves volt

Magyarország Beregszászi Konzulátusa és a Beregszászi Városi Tanács Ifjúsági és Sport Osztálya közös szervezésében advent utolsó vasárnapján sakkversenyt rendeztek a makkosjánosi Helikon Hotelben, melynek célja a sakk népszerűsítése volt. A szervezők meggyőződése: egy magas színvonalú erőpróba rávilágít arra, hogy Kárpátalján is van értelme e sportággal komolyan foglalkozni. A tornán megkötések nélkül bárki indulhatott, ám a megfelelő színvonal érdekében nevezési díjat határoztak meg.

A párok sorsolását a Swiss Manager számítógépes program segítségével végezték, a verseny a FIDE szabályzatának megfelelően zajlott.

– A Bunij István, a Kárpátalja Megyei Sakkszövetség tagja által szervezett iskolai sakkversenyeket már korábban is támogattuk, innen jött az ötlet, hogy egy komolyabb versenyt szervezzünk, és ne csak gyerekeknek.

Legnagyobb örömünkre összesen 101-en neveztek be, a legfiatalabb hét, a legidősebb nyolcvankét éves volt – mondta Kulcsár Ferenc sportdiplomáciáért felelős konzul.

– Abban reménykedünk, hogy az adventi sakkverseny megrendezése után több gyerek akar majd megtanulni sakkozni, akik pedig már játszanak valamilyen szinten, elhatározzák, hogy fejlesztik tudásukat. Jövőre is szeretnénk megrendezni a bajnokságot, reméljük, sikerül, hiszen most is mindenki nagyon jól érezte magát – tette hozzá a diplomata.

A torna ellenőre Bunij István, főbírája Mikola Kejk nemzetközi versenybíró volt, munkáját Olekszandr Fediv versenybíró segítette.

Az első helyen pontegyenlőség alakult ki, Oleh Budnyikov kijevi nemzetközi nagymester és Szerhij Ovsejevics munkácsi sakkmester egyaránt 7,5 pontot szerezett.

A fordulókban elért koefficiensérték alapján Oleg Budnyikov lett a torna legjobbja, Szerhij Ovsejevics a második hellyel vigasztalódott. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára Olekszandr Zubarev állhatott fel, aki mindössze fél ponttal maradt el az első helyezettől. A szervezők még négy kategóriában hirdettek érmeseket. A beregszászi versenyzők között Izsák András lett az első, Viktor Veszotszkij a második, Fegyir Tarkovics a harmadik helyen végzett. A nők között az első Jefimenko Mária, a második Olga Jushko, a harmadikon pedig Dankulinets Julianna végzett. A 14 éven aluliak kategóriájában a legjobb eredményt Vadim Petrovszkij érte el, a második Vladiszlav Hurkovszkij, a harmadik pedig Mikola Domanszkij lett. A 60 év felettiek versenyét Arkagyij Vorovics nyerte, Bemák Mihály és Kenéz György előtt.

Hegedűs Csilla

Forrás:
KISZó

Sport Közzétette:

Post Author: KISZó