Év végi mérleg: Kovács Mihály

Szilveszteri lapszámunkban arra kértünk néhány személyt, mondja el, mi volt számára az év legkiemelkedőbb eseménye, illetve mit tervez a következő évre?

Kovács Mihály viski családorvos a következőképp foglalta össze:

Nehéz évet tudhatunk magunk mögött mi, családorvosok, hisz az elmúlt időszak a páciensekkel való szerződéskötés jegyében telt. Az volt a cél, hogy minél több beteggel megállapodásra lépjünk, hisz attól tették függővé bérezésünket. A folyamatot azonban nehezítette, hogy számos, főleg idős, egyedülálló páciens nem rendelkezik mobiltelefonnal, sokaknak, például a romáknak, az adószám, a személyi igazolvány felmutatása is gondot okoz. Jelzem, csak Visken közel hétszáz roma él.

A Huszti járásban a lakosság 65 százaléka kötött eddig szerződést.

Pozitívumként értékelem, hogy e lépés után nőtt a velünk szembeni bizalom, még a hétvégéken is keresnek a betegek, hogy konzultáljanak velünk. Van egy réteg azonban, mely úgy érzi, mivel még nincsenek egészségügyi problémái, nem köt szerződést. Ha gyógyszerre van szüksége, elmegy a patikába és megveszi az első szert, amit a gyógyszerész ajánl neki. Holott az öngyógyítás, mint tudjuk, nagy hiba.

Ugyan a minisztérium szerint a rendelők 99 százaléka fel van szerelve számítógépekkel, a valóságban ez a szám alacsonyabb. Visken például legfeljebb 30 százalékos arányról beszélhetünk. Az államtól két számítógépet kaptunk. Az eszközpark megújulásában sokat köszönhetünk Magyarországnak, az anyaország EKG- készülékkel, hűtőtáskával, hűtőszekrénnyel, koleszterin- és cukorszintmérővel, vizelet-analizátorral stb. támogatott bennünket. A Világbank jóvoltából új légzésvizsgálókkal és cukorszintmérőkkel is gazdagodtunk.

Ami a jövő évet illeti, mint ismeretes, folytatódik az egészségügyi reform, mely most már a szakorvosi ellátást is érinteni fogja, s remélhetőleg megszünteti az alap- és a második szintű ellátás közti különbséget. Ám ha európai színvonalú kezelést szeretnénk, annak meg kell teremteni az anyagi feltételeit. Külföldi kollégáink praxisát látva, értjük, hogy sok még a teendő, a pótolnivaló mind a műszaki, mind a munkakörülmények, mind a bérek terén, nem véletlenül vándorolnak el annyian a szakmából. A meghirdetett elvek jók, a megvalósításukon azonban még sokat kell dolgozni. Reméljük, a várt pozitív változások előbb-utóbb bekövetkeznek. A jövő évre pácienseknek és orvosoknak egyaránt jó egészséget és sok boldogságot kívánok!

 

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó