Betartjuk a szilveszteri fogadalmakat?

Az öt leggyakoribb újévi fogadalom arról szól, hogy: lefogyok, leszokom a dohányzásról, kevesebbet iszom, egészségesebb életmódot folytatok, nem költök pénzt fölösleges dolgokra és gyűjtök némi vésztartalékot. Persze hosszan sorolhatnánk az ehhez hasonló ígéreteket, melyek többnyire szilveszter éjszakáján hagyják el a szánkat. Vajon miért nem tartjuk be mégsem a felfokozott hangulatban hozott döntéseinket és mit kellene tennünk annak érdekében, hogy céljaink megvalósuljanak? – kérdezte a KISZó Natalja Brataszjuk pszichológust.

– Miért érezzük szükségét annak, hogy évváltáskor lezárjunk egy fejezetet és új lappal indítsunk, s azon belül fogadkozzunk?

– Mert maga az alkalom esélyt ad arra, hogy a minket már régóta foglalkoztató lehetőségeket valóban meg is valósítsuk. Tudat alatt tisztában vagyunk vele, hogy hosszú távú céljaink elérése érdekében bizonyos dolgokon változtatni kellene, de mindig akadnak fontosabb problémák. A gyakorlat azt mutatja, hogy az ilyenkor tett könnyelmű kijelentések igencsak tiszavirág-életűek. Ha valaki módosítani szeretne valamin, azt javaslom, azzal ne várjon szilveszterig. A változtatásokat nem kell időponthoz kötni, hiszen megvalósításuk csakis az ember akaratán múlik. Motivációra, célokra van szükség ahhoz, hogy a tervbe vett dolgokat véghez vigyük.

S amint eldöntöttünk valamit, időhúzás helyett azonnal kezdjünk hozzá.

Szilveszter éjszakája ugyanis nem rendelkezik semmilyen mágikus erővel, mely előbbre vinné ügyünket. Nem árt, ha elhatározásunkkal hasonló döntésre jutott emberekhez csatlakozunk, hasonszőrűek között ugyanis könnyebb betartani az ígéretet, amit elsősorban ne másnak, hanem önmagunknak tegyünk.

– Mi az oka, hogy az újévi fogadalmak nem működnek?

– A legtöbben a káros szenvedélyektől való megválást (alkohol, cigaretta, kávé elhagyása vagy csökkentése), a rendszeres testmozgást tűzik ki célul. Tehát elsődleges a mélyen rögzült szokások, szenvedélyek, életmód megváltoztatása. A statisztikák szerint azonban az újévi fogadalmak csaknem 80 százaléka valóban megvalósítatlan ígéret marad, sőt nagy részüket már január-februárban feladjuk. Ennek egyik oka, hogy a legtöbb ember nem őszinte elszántságból hozza meg a döntést, hanem inkább divatból vagy egy rövid fellángolás hatására. Másrészt, sokan nem tervezik meg a változtatást.

Hoznak egy döntést, de nem dolgozzák ki a részleteket, nem számolnak bizonyos körülményekkel.

Már januárban ugyanott tartanak, ahol decemberben is voltak, s maximum 1 év múlva próbálkoznak újra.

– Hogyan ösztönözhetjük magunkat arra, hogy mégis betartsuk, amire vállalkoztunk?

– Tegyük fel a kérdést magunknak: amit ígértem, valóban én szeretném vagy az mások kívánsága? Milyen nehézségekkel jár majd ez és képes vagyok-e leküzdeni azokat? Mennyire akarom: „nagyon” vagy csak „jó lenne”? Őszintén válaszolva ezekre, megérti, mennyire reálisak az elvárásai és csak azokhoz tartsa magát, melyeknek igazi esélyük van a megvalósulásra. Kezdjük kis lépésekkel, a részsikereket tartsuk számon és jutalmazzuk meg érte magunkat.

Magyar Tímea

Post Author: KISZó