Áprilistól a ,,pénz a páciens után jár”

Mint arról korábban már írtunk, idén folytatódik az egészségügyi reform, s az alapellátás, azaz a családorvosi szolgálat után átalakításra kerül az egészségügyi ellátás második és harmadik (szakorvosi és kórházi kezelés) szintje is. A kárpátaljai egészségügyi intézmények is gőzerővel készülnek rá, hogy szerződést kössenek a Nemzeti Népegészségügyi Szolgálattal, mely áprilistól a betegszámtól függően utalja a finanszírozást az adott intézménynek. Az új finanszírozási rendszer életbe lépéséig már csupán röpke három hónap maradt hátra, de intézményeinknek eddig még csak a fele készült fel. Annak próbáltunk utánanézni, vajon mi hátráltatja a folyamatot.

Tehát 2020 áprilisától másként finanszírozzák a sebészeket, oftalmológusokat és más szakorvosokat. Az állami támogatást a valós betegek után utalják majd az egészségügyi intézményeknek. Minden szolgáltatásnak szabott ára lesz, amit a Nemzeti Népegészségügyi Szolgálat állapít meg, s utal át egy-egy páciensért az adott intézménynek.

A pénz tehát, szó szerint a “beteg után jár” majd, az üresen álló ágyakért többé nincs támogatás.

A Népegészségügyi Szolgálattal magánklinikák is szerződésre léphetnek, ők ugyanúgy részesülhetnek állami finanszírozásban, ha a beteg úgy dönt, a magánklinikát választja.

Az ellátás második szintjének sikeres átalakításához három dologra van szükség: pénzre, idevágó törvényi rendelkezésekre és arra, hogy az intézmények megfeleljenek az előírt követelményeknek. Az első két feltétel adott, a szükséges finanszírozás 64 százaléka már átutalásra került.

Az ingyenes szolgáltatásokra 72 milliárd hrivnyát különített el az állam.

Viszont az egészségügyi intézmények felkészültségével vannak még gondok. Ahhoz, hogy április 1-ig szerződést köthessenek a Népegészségügyi Szolgálattal, három feltételnek kell megfelelniük: tulajdonformát kell váltaniuk, azaz költségvetési intézményből kommunális nonprofit vállalattá kell válniuk; fel kell őket szerelni megfelelő számú számítógéppel, valamint regisztrálniuk kell az egészségügyi rendszer elektronikus nyilvántartásába (E-Health), hisz ezen keresztül történik majd az online időpontkérés, itt őrzik a betegek fejlapját, a beteglapokat, a beutalókat stb.

Január 8.-i adatok szerint a kárpátaljai egészségügyi intézmények 89,77 százalékánál megtörtént a tulajdonváltás.

Ez a második legjobb mutató a nyugati régióban. A számítógépekkel való ellátás viszont még az intézmények felében sincs megoldva, eddig 48,58 százalékuk felel meg e követelménynek. A helyzet az orvosok elektronikus rendszerbe történt regisztrációja terén a legrosszabb:

a tavaly december 19-én indult kampány óta csupán az orvosok 3,41 százaléka iratkozott fel.

Dr. Biró Erzsébet, a megyei egészségügyi főosztály vezetője szerint most rövid idő alatt kell bepótolni azt a munkát, amit hónapokon át elodáztak.

– Intézményeink későn kezdtek hozzá az átalakításokhoz. 2019 harmadik negyedévében mindössze 10, viszont a negyedikben már 41 kórház váltott tulajdonformát. Megjegyzem, lesznek olyan intézmények, amelyek továbbra is állami szubvenciót kapnak majd, mivel csak olyan szolgáltatásokat nyújtanak, amelyek nem szerepelnek a Nemzeti Népegészségügyi Szolgálat által támogatott listán és nem felelnek meg az előírásoknak. Fel kell gyorsítani a komputerizálást – ezen a téren a Beregszászi és a Munkácsi járás vezet –, az orvosok nyilvántartásba vételét, ugyanis az anyagi támogatás nem csupán annak függvénye, milyen színvonalú szolgáltatást nyújtanak majd, hanem annak is, ezeket helyesen, a megfelelő kódokkal kommunikálják-e a Szolgálat felé. Úgy vélem, minél közelebb kerülünk április 1-jéhez, az egészségügyben dolgozók annál inkább felfogják, hogy

az üres ágyakért nem fognak pénzt kapni.

A pénz a páciens után jár elv realitássá válik. Április után a családorvos beutalójával a páciens saját belátása szerint dönthet róla, melyik egészségügyi intézményt keresse fel szakellátásért, szerinte hol a legjobb a szakorvos és a körülmények.

Ugyancsak idén kerül sor az egészségügyi körzetek kialakítására és az egészségügyi tanács létrehozására, az elektronikus iratnyilvántartás bevezetésére a megyei Népegészségügyi Központ létrehozására. A megyei tanács december 20.-i ülésén az a döntés született, hogy ez utóbbi struktúra egy információs-analitikai, a megyei Egészség és a megyei AIDS központot fogja egyesíteni.

Magyar Tímea

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó