Akinek nincs szerződése, fizetni fog – még van lehetőség a hiánypótlásra

Két hónap múlva bevezetik az egészségügyi reform újabb szakaszát, ennek ellenére Kárpátalja lakosságának negyede még nem kötött szerződést egyetlen egészségügyi szakemberrel sem.

A Nemzeti Közegészségügyi Szolgálat adatai szerint eddig a megyében nyilvántartott lakosok 75,06 százaléka, 943 400 ember lépett megállapodásra valakivel. Ebből 883 867-en családorvossal, 20 736-an gyerekorvossal, 38 797-en belgyógyásszal. 313 403 fő egyelőre nem élt a felkínált lehetőséggel, holott ezáltal hátrányos helyzetbe hozza magát. Áprilistól indul ugyanis az állam által garantált egészségügyi szolgáltatások programja, melynek keretében számos diagnosztikai és kezelési eljárás ingyenes lesz, amennyiben a páciens a vele szerződött orvos által kiállított beutalóval igényli azokat. Ennek hiányában fizetnie kell majd a szolgáltatásért. A megyei egészségügyi főosztály arra szólítja az érintetteket, ne késlekedjenek, lépjenek szerződésre egy szakemberrel, amíg van rá mód.

Mint azt korábban jeleztük, 2020 áprilisától másként finanszírozzák a sebészeket, oftalmológusokat és egyéb szakorvosokat.

Az állami támogatást a valós betegek után utalják majd az egészségügyi intézményeknek.

Minden szolgáltatásnak szabott ára lesz, amit a Nemzeti Népegészségügyi Szolgálat állapít meg, s utal át egy-egy páciensért az adott intézménynek. A pénz tehát, szó szerint a “beteg után jár” majd, az üresen álló ágyakért többé nincs támogatás. Sokakat érdekel, ám egyelőre még nem hozták nyilvánosságra, egy-egy szolgáltatásért mennyi pénzt utal a Szolgálat az egészségügyi intézményeknek. A Szolgálattal magánklinikák is szerződésre léphetnek, ők ugyanúgy részesülhetnek állami finanszírozásban, ha a beteg úgy dönt, a magánklinikát választja, értesít a megyei egészségügyi főosztály sajtóosztálya.

Az ellátás második szintjének sikeres átalakításához szükséges finanszírozás 64 százaléka már átutalásra került.

Az ingyenes szolgáltatásokra 72 milliárd hrivnyát különített el az állam.

Viszont az egészségügyi intézmények felkészültségével vannak még gondok. Ahhoz, hogy április 1-ig szerződést köthessenek a Népegészségügyi Szolgálattal, három feltételnek kell megfelelniük: tulajdonformát kell váltaniuk, azaz költségvetési intézményből kommunális nonprofit vállalattá kell válniuk; fel kell őket szerelni megfelelő számú számítógéppel, valamint regisztrálniuk kell az egészségügyi rendszer elektronikus nyilvántartásába (E-Health), hisz ezen keresztül történik majd az online időpontkérés, itt őrzik a betegek fejlapját, a beteglapokat, a beutalókat stb. Január eleji adatok szerint

a kárpátaljai egészségügyi intézmények 89,77 százalékánál megtörtént a tulajdonváltás.

Ez a második legjobb mutató a nyugati régióban. A számítógépekkel való ellátás viszont még az intézmények felében sincs megoldva, eddig 48,58 százalékuk felel meg e követelménynek.

A helyzet az orvosok elektronikus rendszerbe történt regisztrációja terén a legrosszabb: a tavaly december 19-én indult kampány óta csupán az orvosok 3,41 százaléka iratkozott fel, mondta el lapunknak dr. Biró Erzsébet főosztályvezető, aki hozzátette, valószínű, hogy az első években lesznek majd nehézségek, ám az átalakítások elkerülhetetlenül problémákkal járnak ebben az időszakban.

Magyar Tímea

 

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó