Paksi ajándék Visknek

Mobil lelátót kapott a Tisza-parti stadion

A futballt kedvelők nagy örömére igazi határon átívelő összefogás eredményeként 450 férőhelyes mobil lelátóval gazdagodott a viski stadion,. A kényelmes és biztonságos tribünt Paks város, Visk magyarországi testvértelepülése ajánlotta fel a helyi futballklubnak, miután új stadionuk megépítésével feleslegessé vált a szerkezet. A lelátó január közepén érkezett meg Viskre, az elmúlt héten a helyére is került. A kényelmes és biztonságos lelátóra nagy szüksége volt már, ugyanis a régi teljesen tönkrement. Felavatását a magyar NB I-ben szereplő Paks FC–Visk FC gálameccsel tervezik májusban.

Rozsi Sándor, a viski stadion igazgatója lapunk megkeresésére elmondta, a hosszúra nyúló bürokratikus folyamat miatt majd egy évet vártak a lelátóra, amelynek szállítását helyi vállalkozók, összeszerelését pedig Visk öregfiúk csapata vállalta magára.

– Az egész történet majd két éve indult – kezdte mindjárt a legelején a stadionigazgató. – Testvértelepülési kapcsolatok ápolásának keretében egy városnapon vettünk részt Pakson, mivel köztudottan stadionmániás vagyok, elmentünk, hogy megnézzük az épülő új arénát. Ekkor még ez a mobil lelátó össze volt szerelve. Megkérdeztem a kivitelezésért felelős önkormányzati munkatársat, hogy mi lesz a sorsa a régi lelátónak. Azt válaszolta, hogy elbontják és fémhulladékként végzi. Elszomorodva hallgattam ezt, hisz eszembe jutott, hogy pont egy ilyen lelátó pótolná a tönkrement tribünt a viski sportpályán. Ennek a gondolatnak hangot is adtam, amire azt a választ kaptam, hogy meglátják, mit tehetnek e téren.

Mindez feledésbe merült, majd fél évre rá váratlanul megcsörrent Rozsi Sándor telefonja. Azzal keresték meg a paksi önkormányzattól, ha még érdekli őket a lelátó, akkor elvihetik.

– Az építkezés eljutott abba a stádiumába, hogy szétszedték a mobil lelátót – fogalmazott. – Akkor gőzerővel kezdtem dolgozni az ügyön. A szükséges dokumentumok beszerzése nagyon lassan ment, majdnem egy évig húzódott, míg megkaptuk a vámszolgálattól a humanitárius segélyek fogadásáról szóló hozzájárulást. Nagy Segítségünkre volt Nagy Béla, a Kárpátaljai Református Egyház (KRE) diakóniai osztályának vezetője, aki jártas az ilyen jellegű ügyintézésekben. Ennek köszönhetően vámmentesen hozhattuk be az országba a mobil lelátót. A Paksról Viskre való szállítást a Krüzsej Béla és Szup József viski vállalkozók vállalták magukra.

A paksiak egy mérnököt is kiküldtek, jegyezte meg a stadionigazgató aki megmondta pontosan milyen vastagságú és szerkezetű betonalapot kell önteni. Ennek a kivitelezését helyi építési vállalkozók végezték, az anyagi terheit pedig Luncsenko Valér parlamenti képviselő vállalta magára. Az alapozás tavaly nyáron elkészültek. A lelátóval megrakott kamion pedig január 16-án gördült be a stadion kapuján. A lepakolásban és az összeszerelésben a helyi öregfiúk focicsapat tagjai vettek részt.

A stadion klubháza és a lelátó a 70-es évek végén, 80-as évek elején épült. Két éve a balesetveszélyessé vált tribünt le kellett bontani.

A viski futballcsapat egyébként 1935-ben alakult.

Úgy tudni, hogy egy Csajkovics István nevű helyi lakos kezdeményezte a Viski Futball Klub létrehozását. Azóta a helyi csapat folyamatosan a megyei bajnokság különböző osztályaiban szerepel. A korábban élvonalbeli klub az elmúlt években a megyei másodosztály Keleti csoportjában vitézkedik. Tavaly az ötödik helyen végeztek, 2018-ban pedig harmadikok lettek.

Négy éve rendszeresen egyhetes nyári focitábort szerveznek a stadionban. A táborozásra a fiatalok mellett a környező településekről is érkeznek játékospalánták. Legutóbb már több mint százan voltak. A községben focisuli is működik. Heti háromszor vannak edzések, több korosztállyal is foglalkoznak. A megyei tornák mellett Magyarországra is gyakran hívják őket, tudtuk meg Rozsi Sándortól

A stadionigazgató végezetül elmondta, a közeljövőben szeretnék lecserélni a kisméretű műfüves pálya borítását, ugyanis az a 12 év alatt, amióta átadták – itt épült az elsők között Kárpátalján műfüves pálya –, teljesen használhatatlanná vált. Egyelőre forrásokat keresnek hozzá. De tervben van egy harmadik edzőpálya építése is. Jelentkeztek egy járási programra, amely stadionfejlesztésekhez biztosít állami támogatásokat. Ennek keretében újult meg a técsői és a huszti stadion is. Most abban bíznak, hogy mihamarabb sorra kerül a viski létesítmény is.

Rozsi Sándor végezetül elmondta, nagyon hálás a paksi önkormányzatnak és a kárpátaljai támogatóknak a felajánlásokért, no és a viskieknek a kétkezi munkáért.

Szabó Sándor

Forrás:

KISZó

Sport Közzétette:

Post Author: KISZó