Időjárási frontok: kivédhetjük őket?

Az utóbbi időben a megszokottnál merőben eltérő időjárási körülmények jellemzik az évszakokat. Az emberek, koruktól függetlenül, képtelenek megbirkózni a szervezetüket megterhelő extrém hőingadozásokkal, légnyomásváltozással, a hideg és meleg váltakozásával. Az időjárási jelenségekkel szemben tanúsított túlérzékenység nemcsak az általános közérzetünkre, hanem a hangulatunkra és a teljesítőképességünkre is kihat. Vajon védekezhetünk ellene és ha igen, hogyan? – kérdezte a KISZó Natalija Sutyak ideggyógyászt.

– Tulajdonképpen mi áll az embereknél jelentkező tünetek hátterében, és miért nő a frontérzékenyek aránya?

– Mivel egyre kevesebb az egészséges ember, manapság a lakosság közel felét megviselik az időjárási frontok. Fejfájás, keringési zavarok, rossz közérzet, depresszió jelzi a változást. Tény, hogy a frontérzékenyek száma egyre növekszik. A szakemberek mindezért a légnyomást okolják. Például amikor fájni kezdenek az ízületek, az idegvégződések receptorai érzékelik a nyomásváltozást. Az atmoszférában található elektromágneses ingerek is rossz hatással lehetnek a vegetatív idegrendszerre.

– Milyen tünetekben nyilvánul meg a hirtelen érkező hideg?

– A hirtelen érkező nedves, hideg levegő fejfájás, növekedő vérnyomás, fokozott görcshajlam, koszorúér-elégtelenség, szívinfarktus, fantomfájdalmak, ízületi gyulladás, reumás panaszok oka lehet, de hatására akár kólika, hascsikarás is jelentkezhet. A nőket, egyes krónikus betegeket és az időseket jobban megviseli a változás, de az erre való hajlam öröklődhet is.

– És a meleg légtömegek?

– Melegfont idején megnő a szív- és érrendszeri panaszok száma, gyakoribb a gutaütés, a vakbél-irritáció, a glaukómás roham (fájdalom a szem belső nyomásának megnövekedése miatt), trombózis, embólia, erős vérnyomáscsökkenés, vesekólika, mint normál esetekben. Ilyenkor a közlekedési balesetek száma is növekszik.

– Az időjárási körülményeket sajnos nem tudjuk befolyásolni, mégis milyen praktikákkal „élhetjük túl” az egyre extrémebb körülményeket?

– Rendbe kell hozni az immunrendszert. Ezt három dolog befolyásolja: a gondolatok, a szervezet és a környezeti hatások. Ha bármilyen technikával, megoldással képesek vagyunk a stresszt kezelni és pozitív irányba terelni a gondolatainkat, már sokat tettünk az immunrendszerünkért. Ha szervezetünkbe értékes tápanyagokat, sok vitamint és ásványi anyagot juttatunk, az kiküszöböli a káros hatásokat. Aki tudja magáról, hogy nehezen viseli az időjárás szeszélyeit, nem árt, ha a nehéz napokon kerüli a plusz megterhelést, többet alszik, megpróbál a pozitív dolgokra összpontosítani. Fontos a rendszeres testmozgás, ne kíméljük magunkat, sétáljunk sokat a hidegben is, hogy ezzel hozzászoktassuk szervezetünket a szélsőséges időjárási viszonyokhoz is. Próbáljuk ki az olyan stresszoldó módszereket, mint az aromaterápia, a bizonyos gyógynövényekből készült kivonatokat, teákat (citromfű, orbáncfű, levendula, rozmaring, ginzeng), a különböző relaxációs és jógagyakorlatokat, valamint az akupresszúrát és a talpmasszázst. Tovább enyhítheti a tüneteket néhány patikában kapható készítmény, mint például a Meteofront csepp, melyet a használati utasításnak megfelelően alkalmazhatunk ilyenkor.

Magyar Tímea

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó