Klamm háborúja

A Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház újabb, rendhagyó előadással készült. Ezúttal Kai Hensel Klamm háborúja című osztálytermi darabját vitte színpadra Novák János, a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház igazgatójának rendezésében. Klamm tanár urat Kacsur András, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház igazgatója alakítja. A színművet először egy évtizede mutatták be Németországban, később Magyarországon is megrendezték, s a magyar diákok is megtekinthették a némettanár keserű életét bemutató előadást, aki csupán az iskola takarítójával és a szomszédjával volt beszélő viszonyban. A budapesti Kolibri Színház után hozzánk is eljutottak, a premierre a hétvégén került sor a beregszászi teátrumban.

A premiert követő szakmai beszélgetésen Novák János kifeutette, a darab közhelyekből merít, felismerhetőek olyan szövegfordulatok, melyeket megannyiszor hallhatunk évzárón, évnyitón.

– Ám van egy zavarba ejtő része is a dolognak, ugyanis belelátunk egy ember nyomorúságába. Amikor Budapesten léptünk fel, kicsit izgultunk, milyen reakciókat vált ki a diákokból, végül megszeretik-e a tanárt, vagy megvetik – jegyezte meg a rendező. Hozzátette,

premierjük során a pedagógus nem árulta el az iskolásoknak, hogy ez egy színdarab, a színész úgy ment be az osztályterembe, mint egy új tanár.

Érdekes volt, mert hamar rájöttek a diákok a turpisságra, és nagyon tetszett nekik az előadás. – A színházban tehát az a szép, hogy egy rövid időre kilépünk a valóságból, egy konstruált valóságba kerülünk, és végül mindenki mást és mást visz el a képzeletbeli batyuban.

Kacsur András kiválóan mély átéléssel alakította a némettanárt. Elárulta, korábban megnézte a darabot Budapesten, s minden egyes alkalommal meghatódott.

– Már akkor éreztem, hogy itt is be kell mutatni a Klamm háborúját, hogy a mi iskolásaink is elgondolkodhassanak azon, vajon hol ronthatta el az életét a tanár olyannyira, hogy végül pisztolyhoz nyúl.

Véleményem szerint szigorúan 16-17 éveseknek ajánlott a darab. Klamm egy igen érdekes figura, ami tetszik nekem. Jómagam kamaszkorom óta nagyon jól kijövök a gyerekekkel, azt hiszem, tudok velük bánni, hamar szót tudok velük érteni. Bár az iskolai előadások újak lesznek, de ettől sem félek, sőt, már nagyon várom – emelte ki Kacsur András. Majd elárulta, azt viszont, hogy úgy menjen be egy osztályterembe, hogy a diákok ne tudnák, hogy ez egy színdarab lesz, kizártnak tartja, ugyanis nem lenne fer a gyerekekkel szemben, és úgyis hamar rájönnének.

Hamarosan tehát Kárpátalja magyar tanintézményeiben kerül bemutatásra Klamm háborúja osztálytermi előadásként. És mint ahogy a premier után, minden előadást követően elemző, feldolgozó foglalkozáson vehetnek majd részt a diákok és természetesen a pedagógusok is.

Hegedűs Csilla

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó