Egyelőre ingyenes az új orvosi beavatkozás

Február 3.-a történelmi jelentőségű nap az ukrajnai intervenciós kardiológia életében. Ukrajnában első ízben Ungváron végeztek krioablációt állami intézményben, amely az egyik legkorszerűbb kezelése a leggyakoribb szívritmuszavarnak (szívaritmiának), a paroxizmális pitvarfibrillációnak.

Mínusz 30-35 fokon már elpusztíthatók azok a sejtek a szívben, melyek felelősek a pitvarremegés kialakulásáért. A leggyakoribb szívritmuszavar kezelésére alkalmas új fagyasztásos eljárást a megyei kardiológiai központban a minap vezették be. A minimál invazív beavatkozáshoz szükséges eszközöket

a Világbanknál nyert 7,5 millió dolláros pályázat révén szerezte be a kórház, mondta el lapunknak dr. Biró Erzsébet, a megyei egészségügyi főosztály vezetője.

Az első műtétet dr. Földesi Csaba professzor, a Budapesti székhelyű Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet elektrofiziológiai osztályának vezetője, valamint a kárpátaljai származású dr. Miroszlav Petkanics, az Amoszov Nemzeti Szív- és Érsebészeti Intézet kardiológusa végezte el az ungvári orvoscsapattal. Földesi professzor évi négyszáz ilyen műtétet végez odahaza. A betegek kiválasztásában, előkészítésében nagy szerepe volt dr. Volodimir Komjati osztályvezető főorvosnak és dr. Riskó Sándornak, az UNE orvosi kara kardiológusának. Hogy ez megvalósulhatott, köszönet illeti a kardiológiai gondozó igazgatóját, Roman Szoszkidát. Az új eljárás bevezetésében nem kis szerepet játszott dr. Csanádi Zoltán professzor, a Magyar Kardiológiai Társaság elnökének egy évvel ezelőtti látogatása a Kárpátaljai Kardiológiai Központban.

A Világbank által biztosított katéterekkel 75, a páciens számára ingyenes beavatkozás elvégzésére van lehetősége a kardiológiai gondozónak.

Az első páciens egy hatvankét éves ungvári hölgy, aki az operáció folyamán öntudatánál volt.

Két nap alatt hat betegnél végezték el a műtétet. A szomszédos Magyarországon 6-7 ezer euró egy ilyen beavatkozás költsége, amit az egészségügyi biztosítás áll. Ukrajnában tavaly egy odesszai magánkórházban vezették be az eljárást, amelyet ott 10 ezer dollárért végeznek el.

A pitvarfibrilláció a leggyakoribb ritmuszavar – az előrejelzések szerint 2050-re minden negyedik negyven feletti személy szenvedni fog tőle –, ami önmagában nem életveszélyes, viszont 15-30 százalékkal csökkenti a szív teljesítményét a normál ritmushoz képest. A fagyasztásos eljárással hatékonyan megszüntethető az állandó pitvarremegés, vagy az egyszeri alkalmak megismétlődése. A jóval nagyobb eszközigényű korábbi műtéti beavatkozásokkal szemben hatékonyabb és biztonságosabb is. Mindez azért lényeges, mert a pitvarfibrilláció nagyon súlyos szövődményekkel járhat. A szívelégtelenség mellett az ilyen betegeknél ötször nagyobb az esélye az agyi infarktus kialakulásának. A ritmuszavar közben a pitvarban maradt vérből ugyanis vérrög keletkezhet, ami az agyig juthat.

Magyar Tímea

 

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó