A gentleman folder – avagy a német–japán kapcsolat

Régi székely vicc, miszerint hittanon Ábelt megkérdezi a tiszteletes, hogy „Osztán Ádám mér’ harapott beléje az almába?” A vállasz: „Há’ mer nem vót bicskája, hogy meghámozza s fe’szelje!”. No, valahonnan innen eredeztethető, hogy a magyar embernél, akarom mondani férfinál, két dolognak mindig lennie kell. Bicskának és öngyújtónak, hiszen kés és tűz a két legősibb „szerszámunk”, melyek még a XXI. században is bármikor segítségünkre lehetnek. Sajnos viszont ez a fránya modern kor e téren is féket vetett reánk, és bizony komoly jogszabályok határozzák meg, hogy milyen vágóeszközzel a zsebében mászkálhat az ember. E téren Ukrajna a „hideg fegyver törvény” alkalmazása kapcsán még igen liberálisnak számít, ámde példának okáért Magyarhonban egy 8 centiméternél hosszabb pengéért alaposan megbüntethetik az embert. Mit tesz hát az egyszeri késbarát, ha már így megszorították? Hát gentleman foldert csíptet a zsebére.

Itt viszont máris magyarázatra szorul, hogy mi is az a gentleman folder. Nos, elsősorban tudni illik, hogy a kies Albionban, ahonnan a gentleman kifejezés származik, nem kellett nemesnek (noble) lenni ahhoz, hogy valaki az úriember megszólítást kiérdemelje. Elég volt hozzá bizonyos, ma is aktuális lovagiassági szabályok betartása. Gentleman lehetett az ír kocsmatöltelék, a walesi bányász vagy a skót vadorzó is, ha úgy viselkedett. Egyszóval „úriember” az, aki betart némely, ma már anakronisztikusnak számító szabályt attól kezdve, hogy kezet fedetlen fejjel fogunk, folytatva, hogy az asztalnál nem csámcsogunk, befejezve a hölgyek iránti előzékenységgel. Miután a gentleman mibenlétét így kiveséztük, lássuk, mit jelent a folder. Nos,

ez egy olyan modern bicska, melyet bármikor egy kézzel nyithatunk és kiváló alapanyagokból készült.

Miután tehát így kiveséztük a gentleman folder jelentését, lássunk egy gyakorlati példát erre a vágószerszámra. Bevallom, gyakori magyarországi útjaim során nem szívesen vágtam zsebre az ott törvénysértőnek számító késeim valamelyikét, ezért nemrégiben szert tettem egy Bökker + LRF késre, mely egyrészt megfelel a magyar jogi szabályozásnak, másrészt tökéletesen kimeríti a gentleman folder jelentését.

A márkáról, mármint a Bökerről tudni kell, hogy az egyik legrégebbi német, pontosabban solingeni késmanufaktúra leszármazottja, amely ma már Latin-Amerikától Kínáig számtalan helyen bér-gyártat. A + jelölésű termékei viszont a legmagasabb minőséget jelentik, hiszen az LRF modellnél maradva maga a híres japán késtervező mester, Kansei Matsuno volt a dizájner. A japán gyökerek persze a tiszta vonalak egyszerű funkcionalitásában máris visszaköszönnek, ám a kést kinyitva újabb jelét találjuk a német precizitásnak és a japán maximalizmusnak. A szépen csiszolt, G10 lemezekkel borított markolatból ugyanis egy úgynevezett „front flipper” nevezetű pöcökkel ugrathatjuk ki a pengét, ami a kerámia csapágyazásnak köszönhetően olyan villámgyorsan és simán nyílik, mintha rugóskés lenne a kezünkben.

A 78 milliméter hosszú penge ráadásul a híres japán késacélból, a VG-10-ből készült, amit csak a hokkaidói Seki City méltán nagynevű kohóiban állítanak elő.

És ez még nem minden! A fokánál 1,9 mm vastag késpenge 0,25 mm-re van leélezve, ami azt jelenti, hogy Luke Skywalker fénykardja és Arthur király Exkaliburja is idegesen gyújt cigire, ha szóba kerül az LRF vágóképessége. Egy szó mint száz, a Bökker + LRF-je egy békebeli borotva és egy sebészszike élezése közzé fenhető. Személyes tapasztalat, hogy simán lehet vele például borotválkozni!

Végezetül pedig felmerül a kérdés, hogy egy ilyen zsebkést napjaink „gentlemanjai” mire használhatnak? Bizony tény, hogy az Alient és a Predátort nem ezzel fogjuk leküzdeni, és a grizzly medvét sem ezzel nyúzzuk majd meg! Viszont ha egy narancsot kell meghámoznunk, egy alkalmatlankodó cérnaszálat elnyisszantanunk, vagy csak egy jóízűt akarunk szalonnázni- á la Krúdy Szindbádja –, nincs jobb társ, mint a kis LRF.

Matúz István

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó