Moszkvának aggályai vannak Kijev szándékait illetően

Vlagyimir Putyin orosz elnök nyíltan rákérdezett ukrán hivatali partnerénél, Volodimir Zelenszkijnél arra, hogy Kijev hajlandó-e végrehajtani a délkelet-ukrajnai válság rendezéséről megkötött minszki megállapodásokat – közölte a Kreml sajtóosztálya a két vezető között lezajlott telefonbeszélgetésről.

Az orosz elnöki hivatal szerint Putyin a Zelenszkij kezdeményezésére létrejött eszmecsere során hangsúlyozta a minszki megállapodások és a “normandiai négyek” – Oroszország, Ukrajna, Franciaország és Németország – csúcstalálkozóin elfogadott döntések teljes körű és feltétel nélküli végrehajtásának fontosságát. “Az ukrán vezetés képviselőinek ismert kijelentéseivel kapcsolatban Vlagyimir Putyin egyenesen feltette a kérdést, hogy Kijevnek valóban szándékában áll-e végrehajtani a minszki megállapodásokat” – áll a Kreml közleményében.

Moszkvában Zelenszkij és az ukrán kormány több megnyilvánulását a minszki megállapodások felülvizsgálatára tett kísérletként értelmezik. A Kreml által kiadott tájékoztatás arról számolt be, hogy Putyin és Zelenszkij áttekintette “az ukrán belső konfliktus” rendezésének több aspektusát, egyebek között a tartós tűzszüneti rendszer fenntartása, a demarkációs vonal mentén történő csapatszétválasztás és az aknamentesítés kérdéseit. A felek kifejezték készségüket a konfliktussal összefüggésben fogva tartott személyek szabadon bocsátására és cseréjére vonatkozó erőfeszítések folytatására.

Putyin részvétét fejezte ki amiatt, hogy az oroszországi Pszkov megyében múlt csütörtökön nyolc ukrán állampolgár – kárpátaljai származású vendégmunkások – vesztette életét egy közúti balesetben.

Az ominózus telefonbeszélgetésről az ukrán államfői hivatal is kiadott közleményt. Eszerint Zelenszkij és Putyin külön figyelmet fordítottak a Donec-medence ideiglenesen megszállt területein, a Krím félszigeten, illetve Oroszországban fogva tartott ukrán politikai foglyok szabadon bocsátásának folyamatára – írta az UNIAN hírügynökség. “A felek megállapodtak abban, hogy fel kell gyorsítani a munkát a háromoldalú – Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló – minszki összekötő csoportban a már elért megállapodások végrehajtása érdekében” – idézett a közleményből a hírügynökség.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál emlékeztetett arra, hogy Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal új vezetője a múlt héten kijelentette: nem zárja ki Zelenszkij újabb személyes találkozójának lehetőségét az orosz elnökkel, de erről egyelőre még nem született megállapodás Moszkvával.

2019. december 9-én három év után újra találkoztak a normandiai négyek, azaz Ukrajna, Oroszország, Németország és Franciaország vezetői Párizsban, ahol négyszemközt is tárgyalt egymással Zelenszkij és Putyin. A résztvevők abban állapodtak meg, hogy négy hónap múlva egy újabb normandiai csúcstalálkozót tartanak, de addig a kelet-ukrajnai konfliktusban szemben álló felek újabb fogolycserét hajtanak végre, valamint teljes és átfogó tűzszünet lép életbe a Donec-medencében az EBESZ folyamatos, napi 24 órás ellenőrzése alatt, továbbá a frontvonal újabb három pontján választják szét a csapatokat.
Ezek közül azóta eddig csak a Donec-medencei fogolycsere teljesült: december 29-én Kijev 124 foglyot adott át a szakadároknak 81 ukrán fogvatartottért cserébe.

Forrás:

MTI/KISZó

Post Author: KISZó