Palacsintalankodás tizenegyedszer

Kárpátalja sajátos vidéke a Kárpát-medencének, ahol történelmileg úgy alakult, hogy sok helyen kétszer ki-ki a maga vallása szerint ünnepli a karácsonyt, a húsvétot és a pünkösdöt. De a saját időzónájával is jó értelemben véve ugyancsak „különc” a legnyugatibb ukrán régió. Így már senki nem lepődik meg azon, ha egy időben rendeznek borfesztivált Ungváron és Munkácson. Ám olyan eddig még nem fordult elő, hogy ugyanazon a néven, ugyan abban a városban egyidejűleg két gasztrofesztivált tartsanak. A hétvégi kéthelyszínes Ungvári Palacsintafesztivállal egy újabb pipa került a bakancslistára.

Nem, ez most nem vicc, a Dastor hipermarket parkolójában, valamint a Bozdosi park területén egy időben rendeztek télűző és tavaszköszöntő „dzsemborit”, palacsintafesztivál néven. A szervezők bevallása szerint előbbi tizenegyedszer, utóbbi első alaklommal került megrendezésre. A félreértéseket elkerülendő még annyit meg kell jegyezni, hogy a nagyobb hagyományokkal rendelkező eseményt az első néhány alkalommal a Dastornál rendezték meg, de az elmúlt években a park adott otthont az eseménynek.

Ahogy a fesztivál nevéből következtetni lehet, a három nap során a kerek ínyencség kapta a főszerepet. A 11. palacsintafesztiválon sokkal hangsúlyosabban volt jelen a kerek sült tészta, míg a parkban a hagyományos fesztiválételek- a bográcsgulyás és a saslik volt túlsúlyban. Az esemény névadója többféle töltelékkel és számtalan formában készült.

A Dastornál volt hagyományos göngyölt, hajtogatott, rakott és batyus palacsinta. Közülük az örök kedvenc – a lekváros, a csokoládés, a túrós, a mézes fogyott a legjobban, de gondolva a húsimádókra húsos töltelékkel is lehetett kérni.

A gasztronómiai kalandozások mellett szórakoztató programokból sem volt hiány. A vállalkozó kedvűek ügyességi vetélkedőkön mérettették meg magukat. Az esemény emblematikus versenye, az oszlopmászás az idén sem maradt el.

A színpadon zenekarok szórakoztatták a vendégsereget. A napos, kora tavaszias idő sokakat csalt a szabadba. A gasztrogurukból álló zsűri idén is odaítélte a legízletesebb és leglátványosabb kerek édességért járó arany palacsintasütő díjat, amiért húsz csapat versengett. Idén a Talpraesett feleségek csapata által készített palacsintakreáció nyerte el a zsűri tetszését.

A téltemető, tavaszköszöntő rendezvényt tűzshow zárta és a a telet szimbolizáló szalmabábu, elégetésesem maradtak.

Szabó Sándor

 

Forrás:
KISZó/Fotók: facebook.com/pala4inta/

Post Author: KISZó