Megháromszorozódott az ukrán bankok nyeresége

Jelentősen gyorsult Ukrajna gazdasági növekedése tavaly, megugrott az ukrán bankok nyeresége is az egy évvel korábbihoz képest.

Az ukrán statisztikai hivatal adatai szerint tavaly 3,4 százalékkal nőtt a hazai össztermék (GDP) a 2018. évi 2,5 százalékos bővülés után. Tavaly a negyedik negyedévben 1,5 százalékkal, a harmadik negyedévben 4,1 százalékkal, a második negyedévben 4,6 százalékkal, az első negyedévben pedig 2,5 százalékkal nőtt a gazdaság éves összevetésben.

Az ukrán jegybank pedig arról jelentett, hogy az ország bankjainak az adózott eredménye 60 milliárd hrivnya volt tavaly. Ez mintegy 2,7-szerese az egy évvel korábbi 22,3 milliárd hrivnyának. A jegybank a bankok eredménynövekedését a pénzintézetek működési hatékonyságának a javulására, illetve a felére csökkentett tartalékképzésre vezette vissza. Tavaly a veszteséges bankok száma 6-ra csökkent az előző évi 13-ról Ukrajnában.

A jegybank azzal számol, hogy idén kisebb lehet a bankok profitja a tavalyinál az alapkamat csökkenése miatt, aminek a hatására mérséklődik a pénzintézetek nettó kamatbevétele.

Post Author: KISZó