Porosenkót kihallgatták, tüntetőket hozott magával

Petro Porosenko volt ukrán elnök pénteken többtucatnyi, mellette demonstráló hívével együtt jelent meg kihallgatásra Kijevben az Állami Nyomozó Iroda (DBR) előtt, miután a bíróság engedélyezte az előállítását, mert harminc idézésre nem jelent meg – számoltak be a híradások.

Kihallgatása előtt Porosenko beszédet intézett a megjelentekhez, az ellene indított eljárást bohózatnak és politikai üldöztetésnek nevezte. Figyelmeztetett arra, hogy ezzel szerinte az ország a 2014-es kijevi Majdan-tüntetések nyomán Oroszországba menekült, oroszbarát Viktor Janukovics ex-elnök hivatali időszakába, a politikai elnyomás idejébe tér vissza.

Volodimir Zelenszkij elnöknek azt üzente, hogy foglalkozzon csak az elnöki teendőkkel, és ne avatkozzon be a bíróság és a rendfenntartók hatáskörébe. Azt is hozzátette, hogy ne váljon olyanná, mint Janukovics, akinek “nagyon rossz múltja volt, és a jövője sem örömteli”.

A nyomozó iroda Porosenko ellen tucatnál több ügyben folytat eljárást, amelyek kezdeményezője Andrij Portnov, Janukovics elnöki hivatalának egykori helyettes vezetője. Portnov többévnyi külföldi tartózkodás után tavaly nyáron tért vissza Ukrajnába, miután az ellene indított korábbi bűnvádi eljárásokat mind vádemelés nélkül lezárták. Hazatérése után jogi “hadjáratot” indított Porosenko ellen.

Feljelentést tett a volt ukrán elnök ellen egyebek mellett hazaárulásért a 2018 novemberében a Kercsi-szorosnál történt ukrán-orosz tengeri incidens kapcsán, sikkasztásért, hivatali visszaélésért, hamis iratok használatának gyanúja miatt. Az utóbbi ügyben amiatt nyújtott be keresetet, hogy szerinte Porosenko inkognitóban nyaralt a Maldív-szigeteken.

Forrás:
MTI/Fotó:EPA/UPG
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó