Szuprjaga – új csillag az ukrán foci egén?

Hatalmas meglepetésre 3–1-es vereséget szenvedett a Dinamo Kijev a Dnyipro otthonában az ukrán élvonal 20. játéknapján. Persze a fővárosiak már jóval korábban, az őszi idény közepétől elveszítették a reális esélyét a címvédővel szembeni trónfosztásra. Jelenleg 14 pont a Sahtar előnye, ami behozhatatlan a kijeviek számára. Még akkor is, ha a Sahtar is elhasalt a hétvégén, a donecki klub másfél éves hazai veretlenségét veszítette el Poltavában.

Az ukrán Premier Liga legutóbbi játéknapján Olekszij Mihajlicsenko együttese a Dnyipro csapatához látogatott, s már a 6. percben emberhátrányba került Bujalszkij kiállítása miatt. A bíró dolgát az Ukrajnában egy hete debütáló VAR is segítette. Ennek ellenére az első félidő legvégén Verbic egyenlített, megint csak a videobíró segítségével megítélt tizenegyes révén. A 63. percben a hazaiak mestere aztán becserélte Vlad Szuprjagát, aki Dnyipro-nevelés, de tavaly egymillió euróért eladták éppen a Dinamónak, amely később kölcsönben visszaadta anyaegyesületének az U20-as világbajnok csatárt, akit sokan Andrij Sevcsenko utódjának kiáltottak ki. Nos, a fiatal támadó alaposan elbánt szerződés szerinti klubjával, hiszen mesterhármast szerzett kevesebb, mint félóra alatt. Ráadásul két gólt már úgy lőtt, amikor már kiegyenlítődött az emberfór, mert a játékvezető 1–1-es állásnál leküldte a pályáról Poljovijt.

Egy érdekesség: Szuprjaga a második játékos, aki ukrán bajnokin mesterhármast ért el a D-betűsök ellen. Az első ilyen bravúrhoz 22 évet kell visszamenni az időben, 1998 szeptemberében a Tavrija játékosa, Olekszij Oszipov lőtt hármat az akkor még Valerij Lobanovszkij edzőlegenda által irányított fővárosi klubnak, az a meccs akkor 3–3-al végződött.

Kádár Tamás tehát örülhetett, hogy már nem a Dinamo futballistája. A Kijevnél kegyvesztetté vált Kádár Kínába, az első osztályú Santung Luneng csapatához igazolt. Pocsék időszakot hagy maga mögött a 29 éves, 57-szeres magyar válogatott védő. A nemzeti csapatban a horvátok elleni spliti Eb-selejtezőn hatalmasat hibázott, aztán mintha Kijevben is hátrébb sorolták volna, ráadásul még meg is sérült, Walesben ő sem szerepelt Marco Rossi együttesében. Aztán felépült, úgy tűnt, kezd egyenesbe kerülni Kijevben, február elején mégis arról érkezett hír, hogy kitették az első csapat keretéből. A szigorú döntés hátterében állítólag az áll, hogy a törökországi edzőtáborban összeszólalkozott a Dinamo vezetőedzőjével, Olekszij Mihajlicsenkóval.

Visszatérve az ukrán pályákon történtekhez: az Európa Ligában izgalmas meccsen továbbjutó Sahtar Doneck a kiesés elől menekülő Vorszkla Poltavához látogatott. Luis Castru nyolc helyen változtatott a Benfica otthonában pályára lépő kezdő tizenegyen, de nehéz tartalékosnak nevezni egy olyan együttest, ahol Bolbat, Krivcov, Marlos, Konopljanka van a kezdőben. Ám a kiesőjelölt otthonában ez most kevésnek bizonyult, Sztepanyuk góljával ugyanis a hazaiak nyertek, megszakítva ezzel a bajnoki címvédő 2018. augusztus 11-e óta íródó ukrajnai bajnoki veretlenségi sorozatát. A Sahtar 48 bajnoki után talált ismét legyőzőre. Persze ettől még a címvédése nem forog kockán, 13 pont az előnye a második helyre feljövő luhanszkiakkal szemben. Ami pedig a nemzetközi szereplésüket illeti: a német Wolfsburggal találkoznak az EL legjobb 16 mezőnyében.

Kezd megpecsételődni a szebb napokat is megélt Kárpáti sorsa, a lembergi zöld-fehérek az újonc Kolosz Kovalivka csapatától szenvedték el a szokásos vereségüket.

Az ukrán élvonal 20. fordulójában: Dnyipro–Dinamo 3-1, Csernyihiv–Mariupol 4-0, FK Lviv–Olekszandrija 1-1, Kolosz–Kárpáti 2-1, Zorja–Olimpik 1-0, Poltava–Sahtar 1-0.

Az élboly és az alsóház állása: 1. Sahtar 53 pont, 2. Zorja 40, 3. Dinamo 39, 4. Deszna 36… 10. Olimpik 18, 11. Vorszkla 17, 12. Kárpáti 12.

Forrás:

KISZó/Dunda György

Sport Közzétette:

Post Author: KISZó