Koronavírus: Hogyan érinti a pénzügyeinket?│KISZó-háttér

Kijárási tilalom, kényszerszabadságra küldött munkavállalók, ellátási hiányosságok a termelőiparban, csökkenő világgazdasági teljesítmény, visszaeső idegenforgalom, elmaradt turisták, lemondott rendezvények, koncertek. Íme néhány a koronavírus negatív hatásai közül. Ugyanakkor a forgalom csökkenése révén tisztul a levegő és a kereslet gyengülése következtében olcsóbb az üzemanyag. Az optimista forgatókönyv szerint, a meleg idő majd megállítja a vírus terjedését, és májusra megoldódik a helyzet. Sőt, az idei nyári szezonban már mindenki gond nélkül nyaralhat. A másik verzió szerint ugyan sikerül ideiglenesen megfékezni a kórt, de ősszel, a hideg, nyirkos idő visszatértével a vírus újult erővel támad majd.

Mi most annak néztünk utána, a koronavírus-járvány milyen kihatással lesz a közeljövőben életünk fontosabb területeire. A Kárpáti Igaz Szó március 19-i számában megjelent terjedelmes háttérelemzésünket több részben közöljük. A jogainkra vonatkozó összefoglalónkat itt találják. Íme a második.

A pénzügyeink is megsínylik a helyzetet

A koronavírus elterjedése kifejezetten nagy hatást gyakorolt a világgazdaságra, ezen belül Ukrajna és vidékünk gazdaságára is. A kőolaj árának csökkenése, az árfolyam ingadozása és a pánikszerű bevásárlások szinte szövődményként tornyosulnak a mindennapok küzdelmeiben.

Dr. Bacsó Róbert közgazdászt kérdeztük a COVID-19 befolyásáról, a karantén következményeiről, illetve arról, mire számítsunk a közeljövőben e téren.

– Alapvetően ez a vírus elsősorban pszichológiai tényezőként hat, a gazdasági résztvevők, a befektetők és az állam szempontjából is kihívást jelent.

Leginkább negatív hatásokat tapasztalhatunk, melyek a gazdasági folyamatok visszaeséséhez vezetnek – kezdi a szakértő. – Gyakorlatilag visszaszorul a gazdasági tevékenység. Nyugat-Európában, illetve országunkban is számos intézmény került bezárásra, a vendégmunkások zöme visszatért, a félelem pedig pánikszerű vásárlásokat eredményezett.

Dr. Bacsó Róbert elmondta, az árfolyam-ingadozás is ahhoz vezet, hogy az invesztorok lassan kimentik befektetéseiket. Emellett a Nemzetközi Valutaalap (IMF) nem írta alá a következő, több milliárd dolláros hiteltranzakciót, ami megzavarta a pénzügyi piacokat.

– Ezek előreláthatatlan folyamatokat idéznek elő.

Nem a legjobb irányba tartunk, a járvány hatása pedig egész évben érezhető lesz – véli a közgazdász.

– A kőolaj világpiaci árának csökkenése is részben a koronavírus hatása. Kína kevesebb naftát vásárolt, emellett a Szaúd-Arábia és Oroszország közötti árháború is felerősítette ezt.

A szakértő elmondta, Ukrajnában ne számítsunk az árak mérséklődésére, hiszen – mivel importtermékről van szó – a hrivnya gyengülése a világvaluták árfolyamához viszonyítva kiegyenlíti az árrést. Az exportban rejlő lehetőségek kiaknázása pedig még a jövő kérdése, hiszen a mezőgazdasági termelés bevételei ősszel jelentkeznek.

– Leginkább az építőipar és a beruházások során lesz érzékelhető a visszaesés, ami magával vonja majd a teljes indusztriális tevékenység gyengülését – véli dr. Bacsó Róbert. – Egyetlen pozitívumként talán a szén-dioxid-kibocsátás csökkenését említeném, hiszen az iparvárosok felett tisztább lett a levegő.

Forrás:

KISZó/Fotó:Zunko Barnabás

Post Author: KISZó