Távoktatás: a kossuthosoknak már van tapasztalatuk│KISZó-háttér

A Beregszászi 4. Számú Kossuth Lajos Középiskola tapasztalatairól 

A koronavírus miatti karantén mindenre rányomta a bélyegét, így az oktatásra is. A tanintézményekben március 12-től távoktatást vezettek be, ami természetesen sok nehézséggel jár. Mint azt Zseltvay-Vezsdel Emese, a Beregszászi 4. Számú Kossuth Lajos Középiskola igazgatója lapunknak elmondta, mivel az idén már volt kényszerszünet az iskolákban, akkor szereztek némi tapasztalatot, így számukra nem teljesen ismeretlen a távoktatás. Mint arról korábban beszámoltunk, az egyetemen is jól működik a rendszer. 

– Iskolánknak folyamatosan működő, hivatalos weboldala van, ahol megtalálhatóak a házi feladatok, melyeket a gyerekek otthon is el tudnak végezni. Ezért a tananyagból a legegyszerűbb feladatokat igyekszünk kiválasztani – magyarázta az igazgató.

Elmondta, nem egyszerű ez a pedagógusok számára sem, sőt, nehezebb, mivel át kell alakítaniuk a megszokott időrendjüket annak érdekében, hogy a diákok a karantén ideje alatt, ha más módon is, de hatékonyan tudják elsajátítani a tananyagot.

– Nagyon jó, hogy az internet számos lehetőséget kínál, van Facebook- és Messenger-csoportunk, ezeken feladatlapokat küldünk a tanulóknak, amit, miután megoldottak, visszaküldik. Nagy segítségünkre van továbbá a Kijev és a Rada tévécsatornák. A Kijev a 9-11-eseknek a ZNO tantárgyakból online-órákat készített, video-órákat vetít. A Rada pedig oktatócsatornává alakult, és ha valami miatt lekésett a gyerek a közvetítésről, vagy szükségét látja, a Youtubon vissza tudja nézni.

A magyar M5 is oktatócsatornává alakult, azt is a gyerekek figyelmébe ajánljuk, mint ahogy a TV21 Oskola című műsorát is.

Továbbá Google-osztályokat hoztunk létre, ott a tanárok Messenger csoportokban megadnak a diákoknak egy hat számjegyű kódot, ennek segítségével a diák egy saját oldalt hoz létre, a feladatokat a tanárától kapja, a megoldás után visszaküldi, amit a tanár kijavít.

– Tehát mindent megtesznek annak érdekében, hogy kifogástalanul működjön a távoktatás. De ha jól értem, ez a felsősökre vonatkozik. Mi a helyzet az 1-4. osztályosokkal?

– A kicsik esetében az osztályfőnökök a szülőkkel tartják a folyamatos Messenger-kapcsolatot. A kisebbeknek is olyan feladatokat küldenek a tanítók, amiket otthon is, akár szülői segítséggel meg tudnak oldani.

– Mindez nem hangzik rosszul, mégis kényszermegoldás. Ön szerint ez mennyire pótolja a megszokott mederben folyó tanítást?

– Mindez nagyban függ a gyerek hozzáállásától.

Nem tehetik meg, hogy tízig alszanak, rendesen, iskolaidőben tanulniuk kell. Kétségtelen, hogy az alkalmazkodás időigényes. De azt hiszem, fokozatosan belejövünk, bár most sokkal többet dolgozunk, mintha bejárnánk az iskolába. Viszont mindent el kell követni, hogy jól menjen az oktatás, mert ha vége a karanténnak, osztályozni, értékelni kell, ugyanis közel a tanév vége.

Hegedűs Csilla

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó