Koronavírus: Így zajlik a távoktatás│KISZó-háttér

karantén ukrajna

Kijárási tilalom, kényszerszabadságra küldött munkavállalók, ellátási hiányosságok a termelőiparban, csökkenő világgazdasági teljesítmény, visszaeső idegenforgalom, elmaradt turisták, lemondott nagyrendezvények, koncertek. Íme néhány a koronavírus negatív hatásai közül. Ugyanakkor a forgalom csökkenése révén tisztul a levegő és a kereslet gyengülése következtében olcsóbb az üzemanyag. Az optimista forgatókönyv szerint, a meleg idő majd megállítja a vírus terjedését, és májusra megoldódik a helyzet. Sőt, az idei nyári szezonban már mindenki gond nélkül nyaralhat. A másik verzió szerint ugyan sikerül ideiglenesen megfékezni a kórt, de ősszel, a hideg, nyirkos idő visszatértével a vírus újult erővel támad majd.

Mi most annak néztünk utána, a koronavírus-járvány milyen kihatással lesz a közeljövőben életünk fontosabb területeire. A Kárpáti Igaz Szó március 19-i számában megjelent terjedelmes háttérelemzésünket több részben közöljük. A jogaink korlátozásáról és a turizmus derékba töréséről már beszámoltunk. Íme a következő mozzanat.

Így zajlik a távoktatás

A karantén értelmében április harmadikáig az oktatási intézmények látogatása is tilos, ebben az időszakban áttérnek a távoktatásra. Minden tömeges összejövetelt, iskolai vetélkedőket, olimpiádákat, a külső független tesztelés próbavizsgáit elhalasztották. Ukrajna Oktatási és Tudományos Minisztériuma hangsúlyozza, a pedagógusok bérét kifizetik a karantén időszakában is.
„Egyre több pedagógus fordult hozzánk panasszal, hogy néhány helyen a karanténra hivatkozva arra kényszerítik a dolgozókat, hogy fizetetlen szabadságot vegyenek ki – számol be a minisztérium helyettes vezetője, Ljubomera Mandzij. – Ez törvénytelen, a munkaügyi törvény szerint ugyanis abban az esetben,

ha az életet vagy önhibáján kívül a dolgozó egészségét veszélyeztető helyzet áll elő, megmarad az átlagkeresete. A törvényre való emlékeztetésképp levelet juttatunk el az intézmények vezetőinek.”

A tanárok változatlan bérezését erősítette meg Babják Edit, a Beregszászi Városi Tanács Oktatási Osztályának vezetője is.

– A fizetésüket megkapják akkor, ha otthonról dolgoznak. A tanároknak az iskolában ügyeletet kell tartaniuk, de az oktatást otthonról végzik – szögezte le az osztályvezető. – Ezen a héten zajlik a megfelelő rendszer kidolgozása. Nagy kihívás áttérni a távoktatásra. De mindent megteszünk, hogy biztosítsuk a szükséges feltételeket, és

örülünk, hogy a szülők és a tanulók is megértették: ez nem vakáció.

Jelenleg a működőképes napirend kidolgozásánál járunk, ugyanis nehéz összeegyeztetni, hogy mindenki be tudjon kapcsolódni, egyéni feltételekkel nézünk szembe. Nagyon sok oktatási anyag érhető el az interneten magyarul és ukránul is, ami a segítségünkre van. Az oktatókra viszont most sokkal nagyobb teher hárul, mint a tantermekben. Nem egyszerű az információkat rendszerezni, mindenki számára elérhetővé tenni, a csoportot úgy koordinálni, hogy nincs jelen a személy. Ráadásul mindenki számára egyéni feladatokat kell készíteniük, hogy a számonkérés reális legyen. De hiszem, hogy a kreatív pedagógusaink megbirkóznak ezzel, néhány iskolában már megmutatták, mennyire gyorsan és ügyesen át tudják hidalni a problémát. Pillanatok alatt csoportokba „terelték” a diákokat, megkezdődött az online kommunikáció, videókkal, jegyzetekkel látták el őket.

Szerencsére a gyerekek nagy része jól bánik ezekkel a számítógépes technikákkal, egyedül a szorgalommal és a rendszerezéssel gyűlhet meg a bajuk.

Ebben kérjük a szülők segítségét, kövessék nyomon a gyerekeik előrehaladását, támogassák és ösztönözzék őket a tanulásra.

A felsőoktatásban némivel könnyebb az áttérés, mivel már évek óta zajlik az online adatbázis kialakítása, tudtuk meg dr. Spenik Sándortól. Az Ungvári Nemzeti Egyetem Ukrán–Magyar Oktatási-Tudományos Intézetének igazgatója elmondta, több éve építik az online adattárat, rengeteg anyag érhető el ott, így nem okoz gondot a távoktatásra való áttérés.

– Az oktatók az összes szükséges anyagot feltöltik, s ezeket a hallgatók az interneten keresztül elérhetik. A tanárok egyéni feladatokat dolgoznak ki, így a modulidőszak sem tolódik.

A dolgozatokat elektronikus úton küldjük ki, és olyan kérdéssort állítunk össze, amely elsősorban a gyakorlati tudást vizsgálja.

Most ez az új realitás. Megértéssel kell álljunk ehhez az időszakhoz. Mi addig is a tudományos munkára ösztönözzük a tanárainkat, az egyetem erre plusz összeget is szán, több ezer hrivnyás juttatásban részesülnek a tanulmányaikért. A diákjainknak is a kutatást javasoljuk,

annál is inkább, hogy a helyzetre való tekintettel az Arcanum Digitális Tudománytár április 16-ig ingyenesen elérhetővé tette a szolgáltatásait.

 

Felhívás

Tisztelt Pedagógusok!

Tájékoztatjuk a pedagógusokat, diákokat és a szülőket, hogy  Magyarország Emberi Erőforrások Minisztériuma létrehozta a Nemzeti Köznevelési Portált (NKP), és annak használatát felajánlották és ingyenesen hozzáférhetővé tették a külhoni magyarok számára is. A tananyag nem teljesen egyezik az ukrajnai tantervvel, de nagyon jól használható és segíti a tanulást.

Az NKP új portálja biztonságos digitális tér a diákok és a tanárok számára. A portálon megtalálható tankönyvek nem pusztán a papírtankönyvek digitalizált változatai, hanem sok ezer kiegészítő digitális taneszközt tartalmaznak: videókat, képeket, hanganyagokat és interaktív feladatokat.

A portál hozzáférhető a www.nkp.hu oldalon.

További magyar nyelvű digitális oktatási tartalmak megtalálhatóak az Oktatási Hivatal honlapján: www.oktatas.hu

Javasoljuk a pedagógusoknak, hogy alkalmazzák a google tanterem használatát. Aki ezt az oktatási formát nem ismeri, segíthet számára Rózsár Gábor informatikus, aki az alábbi videóban magyarázza a használatát kezdő felhasználóknak:

https://www.youtube.com/watch?v=FvWZXLWYyL0.

A Kárpártaljai Magyar Pedagógusszövetség és a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolamunkatársai szívesen adnak konzultációt online formában az érdeklődőknek. Ennek rendszerét  nemsokára közzétesszük.

A KMPSZ elnöksége

Ingyenes, oktatást elősegítő ukrán nyelvű oldalak:

Prometheus https://prometheus.org.ua/
EdEra https://www.ed-era.com/
edX https://www.edx.org/
Coursera https://www.coursera.org/
Matific https://www.matific.com/ua/uk/home/
Khan Academy https://www.khanacademy.org/
Доступна освіта https://dostupnaosvita.com.ua/
iLearn https://ilearn.org.ua/
Be Smart https://besmart.study/
ЗНО-ОНЛАЙН https://zno.osvita.ua/
Відкритий Університет Майдану https://vum.org.ua/
Codecademy https://www.codecademy.com/
Duolingo https://uk.duolingo.com/
Lingva.Skills https://lingva.ua/
Hogwarts is here https://www.hogwartsishere.com/

Forrás:
KISZó/Fotó: Zunko Barnabás

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó