Félnapos a várakozás az ukrán-magyar határon

Elesett az egyetlen működő határátkelő az ukrán–magyar határszakaszon. Múlt hét péntek óta 12-16 órát kell várnia a kilépő személyautóknak a csapi Tisza nemzetközi közúti határátkelőhelyen.

A hosszú autósorok azt követően alakultak ki, hogy közel négy hónap után június 17-én éjféltől Ukrajna irányából enyhültek a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések. A vonatkozó kormányrendelet értelmében az ukrán állampolgárok legfeljebb 24 óra időtartamra, az államhatártól számított maximum 30 kilométeres távolságon belül beléphetnek Magyarország területére. Az ukrán–magyar kettős állampolgárok számára kedvez, hogy a magyar állampolgárok szabadon – mentesülve a karanténba vonulás kötelezettsége alól – közlekedhetnek a két ország között. Az ukrán oldalon ehhez csak egy Magyarországon vagy Ukrajnában megkötött utas- vagy egészségbiztosítás felmutatása szükséges.

Várható volt, hogy közel négy hónap után sokan megindulnak Magyarország irányába, ahogy az is borítékolható volt, hogy a Csap–Záhony határárátkelő nem bír el ekkora utasforgalmat. Ugyanis változatlanul szünetel a Harangláb–Lónya, a Mezőkaszony–Barabás, a Tiszaújlak–Tiszabecs és az Asztély–Beregsurány ukrán-magyar közúti határátkelőhely, továbbá március 17-én éjféltől nem közlekedik egy vonat sem a két ország között.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, május 29-től az ukrán határőrség visszaállította az ukrán–magyar határátkelők működését, ám ezt a magyar szervek nem lépték meg. Hétfőn a KISZó.net levélben fordult az ukrán Állami Határőrség és a magyar Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs osztályához, amelyben tájékoztatást kértünk arról, hogy mikortól nyitják meg az ukrán-magyar határátkelőket. Továbbá levelet intéztünk az ukrán állami vasúttársaságnak, az Ukrzaliznicjának és a Magyar Államvasutak Zrt.-nek, amelyben a két ország közti nemzetközi vonatforgalom visszaállításának részleteiről érdeklődtünk. Egyelőre nem érkeztek válaszok megkereséseinkre. Amint választ kapunk azokra, azonnal jelezzük olvasóinknak!

Vannak, akik a több órás várakozást úgy játszották ki, hogy Szlovákián keresztül tranzitálva jutottak el magyarországi célállomásukra. A gyorsabb határátlépés érdekében az utazók Szlovákia felé választhatják az ungvári és a nagybereznai határátkelőt, ahol nincs érdemi várakozás. Beszámolók szerint a szlovák határőrizeti szervek érvényes magyar útlevél és a lakcímkártya felmutatásával engedélyezik a Szlovákián való tranzitálást, akár ukrán rendszámú járművel is. A magyar állampolgárnak 8 órán belül kell elhagynia az országot.

A határátkelőhelyek nyitvatartásáról és az ott várható várakozási időről a www.police.hu oldal határinfó rovatában tájékozódhatnak az utazók, igaz, az itt feltüntetett várakozási idő gyakran a duplája. Érdemes a határfigyelő közösségi oldalakat is megnézni indulás előtt.

Forrás:
KISZó/Fotó:Zunko Barnabás

Post Author: KISZó