Megkérdeztük a MÁV-ot: mikor indul újra a vonatközlekedés Ukrajna és Magyarország között?

Egyelőre nem lehet tudni, mikor indulhat újra a nemzetközi vasúti személyszállítás Ukrajna és Magyarország között – tájékoztatta a KISZó-t a Magyar Államvasutak (MÁV) Zrt. Kommunikációs Igazgatósága. Olvasóink megkeresése nyomán még korábban levélben fordultunk az ukrán állami vasúttársasághoz, az Ukrzaliznicjához és a MÁV-hoz, amelyben a két ország közti nemzetközi vonatforgalom visszaállításának részleteiről kértünk tájékoztatást. A koronavírus-járványra vonatkozó intézkedések miatt jelenleg szünetel az ukrán vasúttársaság nemzetközi utasforgalma.

Az Ukrán Vasutak részéről napokon belül megérkezett a válaszlevél megkeresésünkre. Ebben emlékeztettek arra, hogy az infrastrukturális minisztérium által kidolgozott ütemterv alapján három lépcsőben indul újra a tömegközlekedés Ukrajnában. A június 19-én írt megkeresésünkre érkezett válaszlevél tartalmát részletesen itt olvashatja el.

A MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága hírportálunk kérdésére ma (csütörtökön) azt közölte: a MÁV és az UZ (Ukrán Vasút) rendszeresen egyeztet. Tekintettel az Ukrajnában tapasztalható vírushelyzetre, a vasúttársaság számára jelenleg nincs lehetőség a forgalom felvételére, konkrét dátummal nem tudunk szolgálni – olvasható a hírportálnak eljuttatott közleményben.

„Bízunk benne, hogy a vírushelyzet enyhülése esetén mihamarabb el tudjuk indítani a két ország közötti vonatforgalmat”

– tájékoztatta a KISZó-t a vasúttársaság.

Mint arról korábban beszámoltunk, a MÁV honlapján közzétett közleményben tudatta, hogy július elsejétől számos környező országgal újraindul a nemzetközi vasúti közlekedés, Ausztria és Németország felé pedig növekszik a jelenleg közlekedő járatok száma. A járványhelyzet idején 90 százalékkal csökkent az állami vasúttársaság nemzetközi utasforgalma. A közlemény szerint újraindul az utasforgalom Romániával, Szlovákiával, Szerbiával, Szlovéniával, Horvátországgal és Csehországgal, ám egy szó sincs arról, hogy Ukrajnával mikortól tervezik visszaállítani a vasúti forgalmat.

Jelenleg az ukrán állampolgárok megkötésekkel, a magyarok szabadon közlekedhetnek a két ország között, igaz erre kizárólag közúti vagy gyalogos határátkelőkön van erre mód. Hétfő reggel mind az öt közúti határátkelő megnyílt a magyar-ukrán határon.

Szabó Sándor

Forrás:
KISZó/Fotó: Zunkó Barnabás

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó