Koronavírus-körkép: Kárpátalján 155 ember halálát írják a Covid-19 számlájára

A korábbi napok magas, 800-nál is nagyobb növekménye után hétfőre második napja regisztráltak kevesebb új koronavírusos beteget Ukrajnában, ezúttal 651-et – derült ki az egészségügyi miniszter friss napi tájékoztatójából.

Amint arról a kiszo.net is írt, a megelőző napon is alacsonyabb volt a növekmény nyolcszáznál, vasárnapra 731 új fertőzéses esetet azonosítottak. Érdekes lehet, de már korábban is általában alacsonyabbak voltak a hétvégéről jelentett adatok a hétköznapokon mérteknél. Ezt egy hete Vitalij Klicsko kijevi főpolgármester azzal indokolta, hogy a hétvégén kevesebb beteg fordul orvoshoz, mint hétköznap, valamint kevesebb tesztet is végeznek.

Az újonnan azonosított esetekkel együtt a járvány kitörése óta igazolt fertőzöttek száma elérte az 59 493-at. Az elmúlt napban az elhunytak száma 13 újabb halálos áldozattal 1498-ra nőtt, miközben eddig 31 439-en gyógyultak meg, közülük 560-an az elmúlt napban. Az aktív betegek száma 26 556-ra emelkedett. Az egészségügyi dolgozók körében újabb 27-nél diagnosztizáltak koronavírus-fertőzést. Az elmúlt napban 134 Covid-19-beteget kellett kórházba szállítani.

A legtöbb új beteget, 115-öt, ismét az ország legfertőzöttebb régiójából, Lemberg megyéből jelentették, a második legtöbbet, 86-ot pedig Kárpátaljáról. A napi új fertőzöttek tekintetében a harmadik helyre a főváros, Kijev került 77 új beteggel.

Kárpátalján 4440 beteget regisztráltak a járvány kitörése óta, közülük 155-en haltak meg, 1554-en győzték le a kórt.

Az egészségügyi tárca hétfői jelentése alapján az országban nyolc megye – köztük Kárpátalja – továbbá Kijev nem áll készen arra, hogy a karanténkorlátozások enyhítésének következő szakaszába léphessen.

Mindeközben a magyar kormány a vörös zónába sorolt Ukrajnán belül egyes régiókat, így akár Kárpátalját, zöld zónává nyilváníthatja, ami azt jelentené, hogy innen szabadon beutazhatnánk Magyarországra. A döntés előkészítésében illetékes járványügyi törzskar szerdánként határoz az országok és egyes régiók besorolásáról. A témával bővebben is foglalkozott a KISZó Online, amit itt olvashat.

Forrás:
MTI/KISZó

Post Author: KISZó