A földtörvényről │KISZó-háttér

Határidőt szabtak a tulajdonjog rendezésére.

A mezőgazdasági rendeltetésű földterületek piacáról szóló törvény több hónapon át borzolgatta Ukrajna lakosainak kedélyét. Az utóbbi időben azonban minden elcsendesedett.

Talán ez késztette a szakembereket arra, hogy ismét felhívják az illetékesek figyelmét, sok még a tennivaló, mielőtt valóban szabadon rendelkezhetnek tulajdonuk felett.

A legfontosabb, hogy csak 2025. január 1-jéig lehet rendezni a tulajdont igazoló dokumentumokat. Amennyiben erre nem kerül sor, a földrészleg a tanács tulajdonába kerül.

Ahhoz, hogy rendben legyenek a papírjaink, a következő a tennivaló:

  •  a községi tanács földmérőjénél jelentkezzünk azzal a dokumentummal, melyet a földrészlegről kaptunk;
  •  kérjük, hogy jelöljék ki a területet a megfelelő mezsgyecövekekkel;
  •  rendeljük meg a műszaki dokumentációt;
  •  a járási közigazgatási hivatal adminisztrációs szolgáltatásokat nyújtó lakossági fogadóirodájánál kérjük a tulajdon állami bejegyzését.

Tudnunk kell, hogy csakis azok a tulajdonjogot igazoló dokumentumok érvényesek, melyeken ott van a földrészleg kataszteri száma.
Amennyiben azonban elmulasztottuk idejében rendezni az örökséget, ne essünk kétségbe. A törvény ugyanis lehetővé teszi, hogy jogaink érvényesítése érdekében 7 éven keresztül a községi tanács nem jelölheti ki másnak ezt a „gazdátlan” földrészleget.

Mindezek ellenére igyekezzünk elrendezni hivatalos tennivalóinkat

Csuha Ivett

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó