Évi egyszeri szűréssel megúszhatjuk! │KISZó-interjú

Július végén méltatták a hepatitis elleni küzdelem világnapját.

Napjainkban gyakorlatilag bárki megfertőződhet a vírusos hepatitissel. Jelenleg a hepatitis C vírusnak a világon közel 800 millió, míg a hepatitis B-nek 500 millió hordozója van. S mivel a vírusokat nem állíthatják meg a határok, csakis nemzetközi összefogással lehet útját állni. Ukrajnában 1 millió 200 ezerre tehető a fertőzöttek száma. A többség azonban nem is tud állapotáról, mivel a kór kezdeti stádiumában – az esetek 80 százalékában – tünetmentes.

– A hivatalos adatok szerint Ukrajnában éves szinten 13 ezren betegszenek meg krónikus hepatitis-szel, közülük 9 ezren a vírusos B vagy C típusával. A hosszú inkubációs időszak folytán a fertőzöttek könnyen átadhatják a vírust a környezetükben élőknek, hisz még nem is sejtik betegségüket. Az A típusú hepatitis lappangási ideje 35–50, a B típusáé 45 nap-6 hónap, a C típusáé 6–26 hét – magyarázza Polyák Mihály, a megyei infektológiai kórház főorvosa.

– Kárpátalján évi 700–900 vírusos hepatitis-es esetet veszünk nyilvántartásba. 80 százalékukat az A típusú fertőzés teszi ki, melyet a bélrendszeri fertőzésekhez sorolunk.

Az első ízben kimutatott B és C típusú heveny és krónikus típusától átlagosan 120–150-en betegednek meg. Jelenleg 2022 ilyen páciens szerepel a nyilvántartásunkban.

A vírusos hepatitisek a harmadik helyen állnak a felső légúti és emésztőrendszeri vírusos kórok között. Más régiókkal szemben A típusának Kárpátalján nyolc-tízszeres az előfordulása. Az elmúlt három évben nem tört ki járvány, a korábbi esztendőkben történt kisebb járványokat mind a szennyezett kútvíz okozta. A sárgaságban szenvedők 58 százaléka gyerek, 39 százalékuk öt–tizennégy év közötti, mivel az óvodákban, iskolákban, tehát a közösségben könnyebben terjed a kórokozó.

– A már észlelt ciklikusságán kívül persze több más tényező is kihatással van a fertőzés időnkénti ismétlődésére, ami elsősorban a szennyezett ivóvíz számlájára írható. Megyénk lakosságának nagyobb része vidéken él és kútvizet használ, melynek, a jelek szerint, a központi csatornarendszer hiányából kifolyólag, tovább romlott a minősége.

A szennyvíz helytelen elvezetése, valamint a higiéniai előírások megsértése szintén kedvezőtlenül hat a helyzetre, ahogyan a most már rendszeressé vált belvizek és árvizek is – magyarázza a szakember.

A vírusos hepatitis a kórokozótól függően két fő formában terjed: a hepatitis A és E a tápcsatornán keresztül (pl. fertőzött élelmiszer), a hepatitis B, C, D és a többi vírus vérrel és testnedvekkel (ondó, hüvelyváladék, nyál). B típusa ellen – az egészségügyi minisztérium rendelete értelmében – minden újszülöttet beoltanak. Már ha a szülők nem ellenzik, amire az elmúlt években egyre több példa akadt. C típusa ellen, mivel folyamatosan mutálódik, egyelőre nincs oltóanyag, viszony ma már hatékony gyógyszerek állnak rendelkezésre ellene. A betegek kezelésére államilag előirányzott összeg nem elegendő minden páciens számára, ezért arról, hogy ki élvezzen elsőbbséget, szakmai és társadalmi tanács dönt. Pont az elmúlt héten ülésezett az illetékes bizottság, mely 152 érintett számára ítélte meg a kezelést. Tavaly az állami program révén 100 hepatitis B és 128 hepatitis C-től szenvedő beteg, a megyei program révén 40 beteg, míg egy humanitárius segélynek köszönhetően 24 páciens kezelése valósult meg.

Az állami programok finanszírozása persze tökéletlen, figyelembe véve, hogy Európában nálunk a legmagasabb a kór terjedésének üteme.

A számtalan mellékhatással járó, fél évtől akár egy évig is tartó gyógykezelést, nem mindenki képes elviselni, többen megszakítják az eljárást, ami újabb visszaeséssel jár. A B típusú krónikus májgyulladás pedig egész életre szóló kezelést igényel.

Miután életveszélyes betegségről van szó, itt is a megelőzés a legésszerűbb – véli az infektológus.

Mivel, a fogorvosnál, egy kórházi beavatkozás során, vagy akár a kozmetikai szalonban is bárkivel megtörténhet, hogy a sterilizálatlan eszközök áldozatává válik, évente egyszer mindenkinek ajánlatos elvégezni egy hepatitisz tesztet. Erre a megyei AIDS központban, valamint a megyei infektológiai kórházban van lehetőség a családorvos beutalója alapján.

Magyar Tímea

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó