KISZó-kérdés: Van elrettentő ereje a nagy összegű közlekedési bírságnak?

karambol autó ukrajna baleset

Ukrajnában riasztóan magas a közlekedési balesetek száma. Az ország függetlenségének 29 éve alatt több mint 174 ezren vesztették életüket, és 1,5 millióan sérültek meg az ukrán utakon. Csak tavaly 116 ezer személyt marasztaltak el ittas vezetés miatt.

https://www.facebook.com/kiszo/posts/3137232089657239

Július 1-jétől Ukrajnában szigorodott az ittas állapotban vagy kábítószer hatása alatt volán mögé ülő járművezetők büntetése.

A Kárpáti Igaz Szó Facebook-oldalán arról kérdeztük olvasóinkat, szerintük van-e elrettentő ereje a nagy összegű közlekedési bírságnak? A válaszadók túlnyomó többsége (76 százalék) úgy véli, a tetemes bírság sem szorítja vissza a szabálysértőket, ám 24 százalék azt gondolja, hogy a magas összeg riasztó hatással lehet a sofőrökre.

Az elmúlt hónapokban a kárpátaljai rendőrség szigorította az ellenőrzést a megye útjain. Az eredményeket elemezve Jurij Marcenisin, a megyei járőrszolgálat vezetője elmondta: 2020 első felében valamivel kevesebb baleset történt, ám több lett a személyi sérüléssel járó és halálos áldozatokat követelő szerencsétlenség.

A rendőrség statisztikai adatai szerint az első félévben Kárpátalján a közúti balesetek száma 1468, ebből 261 esetben személyi sérüléssel járó szerencsétlenség volt. Az incidensek 40 emberéletet követeltek.

Országos viszonylatban 72 394 karambol történt, 11 200 alkalommal többen – 13 909-en – megsérültek, a halálos áldozatok száma 1482.

A balesetek leggyakoribb fajtája az ütközés, ekkor sérült meg és vesztette életét a legtöbb ember. A második leggyakoribb típus az álló autóba hajtás, ám az emberéletek tekintetében a gyalogosgázolás az ezüstérmes.

2110 esetben ittas vezetés okozta a bajt. Ezek során 676-an megsebesültek, 50-en pedig elhaláloztak.

A legtöbb baleset péntekenként fordul elő. A legveszélyesebb a déli és a 16-17 órai (közép-európai idő) időszak.

Magyarországon 2020 első négy hónapjában 3709 személyi sérüléses közúti baleset történt. Ez 16,8 százalékos javulást jelent a tavalyi év azonos időszakához képest. Sajnálatos módon azonban az ittasan okozott balesetek száma megugrott, az arányuk a tavalyi 7,8 százalékról 9,2-re nőtt.

Olvasóink véleményét kérdeztük.

A gálocsi Bocán Nikolett szerint az autóvezetők többsége bele sem gondol abba, hogy milyen következményei lehetnek a gyorshajtásnak.

‒ Egy életre szóló sérülés vagy egy embertársunk életének a kioltása sokkal nagyobb horderejű, mint egy büntetés. Szomorú, de erre az országra nem igazán jellemző a szabályok betartása – fejtette ki a fiatal lány.

A rendőrség folyamatosan felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy mindenkinek be kell tartania a közlekedési szabályokat.

Csuha Ivett

Aktuális kérdésünkre hétfőig itt szavazhatnak:

Július 17-én zárult a Külső Független Tesztelés (ZNO) fő vizsgaidőszaka. Az érettségi eredményei az elmúlt héten váltak…

Közzétette: Kárpáti Igaz Szó – 2020. július 27., hétfő

Forrás:
KISZó/Fotó:segodnya.ua

Post Author: KISZó