UMDSZ: teljes körű magyar–magyar együttműködésre van szükség a választásokon!

Alig három hónap múlva önkormányzati választásokra kerül sor Ukrajnában. 2015-ben a két meghatározó kárpátaljai magyar szervezet összefogásának köszönhetően sikerült kifejezetten jó eredményt elérnie a helyi magyar közösségnek. Az október 25-re kitűzött helyhatósági választásokon még fontosabb lenne a két magyar szervezet közös fellépése. A kiváló vajdasági eredmények megmutatták a magyar–magyar összefogás alternatíva nélküliségét, a negatív ellenpélda pedig a felvidéki magyar leszereplés.

A teljes körű magyar–magyar együttműködés mellett síkra szálló Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) ma, azaz augusztus 5-én elnökségi ülést tartott Beregszászban, ahol egyhangúlag nyilatkozatot fogadtak el, amit az alábbiakban változtatás nélkül közlünk:

“2020. augusztus 3-án – előzetes egyeztetéseink eredményeként – az UMDSZ és a KMKSZ vezetősége Ungváron tárgyalást folytatott a szervezetek közös indulásáról az őszi helyhatósági választásokon. A megbeszélés során a KMKSZ elnöksége elutasította az UMDSZ által kidolgozott, a 2020. évi helyhatósági választások valamennyi szintjén és a kistérségi önkormányzati (OTG) választásokon való közös részvételről szóló keretszerződés és annak mellékletei aláírását.
Szövetségünk továbbra is meg van győződve arról és egyértelműen kiáll amellett, hogy Kárpátalján kizárólag a két szervezet közötti teljes körű együttműködés lenne a magyar politikai érdekképviselet biztosításának legmegfelelőbb módja. Ezt várja el tőlünk Kárpátalja magyarsága is!
Felhívjuk a KMKSZ elnökségét, hogy 2020. augusztus 11-ig írásban adjon választ korábban megküldött javaslatainkra!”

A Kárpáti Igaz Szó nemrég terjedelmes interjút közölt dr. Zubánics Lászlóval, az UMDSZ elnökével, akitől akkor azt kérdeztük, lesz-e magyar–magyar együttműködés a közelgő helyhatósági választásokon? Az országos szervezet vezetője az ominózus beszélgetés során leszögezte: “közösségünk és az anyaország elvárásainak szellemében az UMDSZ február óta számtalan alkalommal kezdeményezte az önkormányzati választásokkal kapcsolatos közös magyar-magyar fellépés politikai és szervezeti formáinak a széles körű megvitatását”.

Zubánics László elmondta, az UMDSZ elnöksége 2020. július 11-én megtartott ülésén amellett foglalt állást, hogy az együttműködésnek az önkormányzati választások valamennyi szintjére ki kell terjednie, azaz ahol pártlistás választásokra kerül sor, ott egy közös listát kell állítanunk. Az elnökségi döntés alapján kidolgozásra került egy keretmegállapodás-tervezet, illetve az önkormányzati választások minden szintjére kiterjedő szerződés, amit azonnal eljuttattak a kulturális szövetségnek, ám ott a mai napig nem született egyértelmű válasz az UMDSZ által sürgetett teljes magyar–magyar összefogásra vonatkozólag.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó