A kovács, akinek az élete összeforrt Kárpátaljával │KISZó-portré

Orosz Attila ha valamibe belekezd, abba mindent belead. Becsületes, lelkiismeretes és alapos szakember. Tizenöt éve foglalkozik a vas megmunkálásával, rendkívül széles a palettája. Igényes, mutatós munkákat készít. A legkülönfélébb feladatokat is megoldja.

Régóta nagy népszerűségnek örvendnek a tartós, kovácsoltvasból készült kapuk, kerítések, korlátok, különféle tárgyak. Attila a környék egyik legjobb kovácsa, munkáját mindenki dicséri. Miközben a tűzből kivett, izzó vasat elkezdi kalapálni, elmondja, több mindent lehet készíteni ezekből az elemekből, a végterméknek csupán a képzelet és az ízlés szab határt.

– Tágas tér áll a rendelkezésére.

– Az új műhely tavaly ősszel lett kész – magyarázza a harmincnégy éves forgolányi vállalkozó. – Nagy befektetés volt, de megérte. Úgy éreztem, itt az ideje, hogy bővítsek. 2012-től szinte nincs megállás, hála Istennek rengeteg a megrendelés.

Ha nem a műhelyben vagyok, akkor az agyamban „kalapálok”.

A hegesztés letisztítása, a csiszolás rengeteg porral jár. Ezért ez fedett, ám jól szellőző helyet igényel, csak úgy, mint a festés, mert a festéknek is nagyon intenzív a szaga. Az úgynevezett kohós kovácsmunka bent zajlik a műhelyben, de ott is az az ideális, ha tíz-tizenöt fok körüli a hőmérséklet.

Egy-egy alkotás elkészítése több hétbe telik. A kovács a hidegsajtolással készült mintákat is megmutatta, amelyek közül válogathat az érdeklődő. A díszítések különfélék lehetnek, általában a korlátokat szokták feldobni velük. Beszélgetés közben előkerül egy album is, amiben az évek során készített több tucat munkáról készült fotókat gyűjti, hogy megmutathassa a klienseknek, így könnyítve meg a döntést. Sok méricskélés, kalapálás kell ahhoz, hogy egy alkotás elkészüljön. Mivel nem a piacon vásárolt, kész elemekkel dolgozik, többféle méretű és különféle formájú darabokat tud elkészíteni, aminek köszönhetően sokkal esztétikusabb lesz a végeredmény. Attila munkái mindenkinek szemet szúrnak.

– Hogyan kötelezte el magát a szakma mellett?

Pályázatok révén sikerült beszereznie többek között egy légkalapácsot is

– 2005 tavaszán külföldre akartam menni dolgozni. Ahhoz viszont útlevél kellett, annak elkészítéséhez pedig pénz. Akkor kerültem el Tiszapéterfalvára Zsombor Péter mellé.

Az úti okmány árát hamar összegyűjtöttem, viszont addigra már megszerettem a szakmát is, és inkább itthon maradtam.

Megfogott a dolog, és a mai napig örömmel csinálom. Ott tanultam meg a szakma csínját-bínját 18 évesen, a líceum befejezése után. Péter bácsinak nagyon sokat köszönhetek. Aztán egy ideig a néhai Lukács András keze alatt is csiszolódtam. Beregszászban sajátítottam el az úgynevezett meleg munkát, a kohóval kapcsolatos tudnivalókat. Fizetés helyett ott tudást kaptam.

– Mikor állt a saját lábára?

– 2009-től, munka után már elvállaltam egy-egy kisebb megrendelést itthon is ismerősöknek, barátoknak. Nehezen hagytam ott a céget. Szerettem a társaságot, és mint mindenki, féltem az újtól, a saját lábra állástól. 2012-ben azonban megkerestek egy nagyobb megrendeléssel, ami kezdeti löketet adott a vállalkozásomnak. Hova tovább egyre több kérés érkezett, gépeket vásároltam, berendeztem a műhelyem, és igyekeztem fejlődni. Reklámozni sem nagyon kellett magam, szájról szájra terjedt a hírem, az egyik megrendelő adta a másiknak a telefonszámomat. A munkám a legjobb referenciám, az alapján döntik el, hogy velem készíttetik-e el, amit szeretnének vagy sem. Sokaknak tetszik, és én is igyekszem kielégíteni az igényeket.

Becsületesen végzem a munkámat, számomra az a legfontosabb, hogy a megrendelő a lehető legelégedettebb legyen a végeredménnyel, illetve elérhető áron dolgozzak.

Azon vagyok, hogy ne csak a legfelsőbb réteg engedhesse meg magának a szép kerítést, korlátot, padot, kerti díszt és még sorolhatnám, hanem tudjak olyat is ajánlani, ami olcsó.

Különböző minta közül válogathatnak a megrendelők

A legolcsóbb, legegyszerűbb kapuktól a legkidolgozottabb darabokig minden kapható. A kliens mondja meg, milyen anyagból szeretné vagy mennyi pénzt szán rá, én pedig ecsetelem, abból mit tudok kihozni. Természetesen mindig elmondom, hogy a vastagabb, tartósabb anyagok jobban megérik, mivel azzal hosszú időre „letudja” a dolgot. A színválasztás sem mindegy, van tartósabb festék, míg a másik hamar kifakul, elöregszik. Viszont akadnak, akik egy idő után úgyis változtatni akarnak, így nem céljuk az időtállóság. Sok a megrendelés, ezért nincs raktárból vásárolható termék. A restaurálás is hálás feladat, például a batári templomkerítés megtisztítását és felújítását is mi végeztük. Ami jó anyagból készült, azt meg lehet menteni, ezért ajánlom a vastagabb alapanyagokat, mert az szakszerű ápolással hosszú ideig szolgálja a gazdát.

– Mit szeretne még elérni?

– Két éve bővült a kínálatunk, ugyanis nagyon sokan kérték az automatikusan nyíló és záródó kaput, ezért eleget téve a kéréseknek, beszereztem ezeket az eszközöket, és bárkinek be tudok ilyet szerelni, illetve szervizelni azt később. Ezek a kis kütyük nagyon fejlettek, komoly programozást igényel, hogy minden beállítás megfelelő legyen. Pályázatok révén sikerült beszerezni többek között egy légkalapácsot és egy mintanyomót, illetve olyan gépeket, amelyek felgyorsítják és megkönnyítik a dolgomat. De sok olyan eszköz van még, amit meg lehetne vásárolni, hogy bővítsem a termékkínálatot. Szépen sorjában.

– Két gyermeke van. Lesz aki továbbvigye a szakmát?

– Meglátjuk, egyelőre érdeklődnek iránta. Még kicsik. Bence hatéves lesz, Dorka pedig négy. Olykor együtt is „dolgoznak”. Amikor nincs sok teendőm, vagy takarítok, bejönnek, kalapálgatnak. Ha van kedvük, csinálják, de nem akarom erőltetni.

Simon Rita

Mivel nem a piacon vásárolt, kész elemekkel dolgozik, többféle méretű és különféle formájú darabokat tud elkészíteni, aminek köszönhetően sokkal esztétikusabb lesz a végeredmény

 

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó