Blúz! Újabb film a Bunda házaspártól │KISZó-interjú

Bunda Rita és párja, Szabolcs neve akkor vált ismerőssé a nagyközönség előtt, amikor 2016-ban megrendezték első filmjüket, A hűség ára címűt, mely a Gulágra elhurcolt emberekről szólt. A film olyannyira jól sikerült, hogy a házaspár úgy döntött, tovább próbálkozik, s immár felkérésre megcsinálták a híres beregszászi orvos, Linner doktor életét bemutató filmet. Ezt követte az Este hívlak című játékfilm, majd az Ismeretlen Kárpátalja című ismeretterjesztő film, és immár az ötödik alkotásuk is elkészült.

– Amikor legutóbb beszélgettünk, megemlítetted, hogy készül az ötödik film, de akkor még igencsak rejtelmes volt, miről szól majd. Mára viszont elkészült, és a Blúz címet kapta.

– A Külhoni gyermekek éve kapcsán készítettünk egy darabot. Sokakat megtéveszt a címe, de nem kell nagy dolgokra gondolni, egy lánykablúzról van szó, amit felvesz a gyermek. Egy zongorakoncertre készül a tehetséges kislány, de nem ez a film lényege – a blúzzal fog valami történni, az lesz a csattanó, ezért kapta a Blúz címet. A film tulajdonképpen arról szól, vajon érdemes-e elvenni egy gyermek gyerekkorát azért, hogy a tehetségét fejlessze, vagy inkább maradjon meg a játszás mellett.

Szerettük volna elgondolkodtatni a szülőket, ugyanis azt tapasztaljuk, közöttük én is, hogy a gyerekek túl vannak terhelve,

iskola után jönnek a különböző foglalkozások, különórák, zeneiskola stb. És nem tudjuk, hogy jó-e ez? Így született meg ez a film, ezt a témát járja körül – avatott be a részletekbe Rita.

– Meddig tartott a forgatás?

– Tavaly még javában zajlott a forgatókönyvírás, a forgatáshoz az év elején láttunk hozzá. Találtunk megfelelő színészeket. Három főszereplője van a történetnek, az édesanyát Béres Ildikó, az apát Ivaskovics Viktor, a gyermeket pedig Bonkaló Beáta alakítja. A darab mindössze tizennégy és fél perces, de úgy hiszem, nagyon jól sikerült, hiszen profi színészek játszanak benne. A kislánytól sem áll távol a színpad, számtalanszor láttuk már rendezvényeken, megemlékezéseken szavalni, énekelni.

Most is nagyot alakított, soha nem volt fáradt, nagyon beleélte magát a játékba, egyszóval maximálisan meg voltunk vele elégedve.

– Mikor lesz a bemutató?

– Már korábban is ki szerettük volna próbálni magunkat a kisjátékfilmszerű forgatásban, mert úgy éreztük, hogy ezt éppen a rövidsége miatt tovább szépítgethetjük, több idő jut egy-egy jelenet tökéletesítésére. Fesztiválokra is jelentkeztünk, s visszajelzést kaptunk, hogy sikerült bejutnunk egy moszkvai rendezvény elődöntőjébe. Türelmetlenül várjuk a hogyan továbbot, mint ahogy a bemutatót is, melyre remélhetőleg ősszel kerül sor. Szeretnénk meghívni a beregszászi bemutatóra azokat, akik segítettek, és belőlük, hála Istennek nem volt hiány. Az egyik jelenethez például szükségünk volt nagy közönségre, oda eljött száz ember, emellett rengeteg statiszta, hangmérnök, fénytechnikus segített, sőt, most először rendezőasszisztensünk is volt. Nagyon reméljük, hogy a premier egy hangulatos alkalom lesz, ahol lesz lehetőség tovább beszélni a filmről, annak témájáról, tanulságáról.

Hegedűs Csilla

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó