Ne hagyjuk magunkat átverni! │KISZó-háttér

A piramisjátékok a rossz tapasztalatok ellenére is töretlenül működnek.

A kilencvenes években oly népszerű piramisjáték után, melyet kiötlője, Szerhij Mavrodi után csak MMM néven emlegettek, és közel 15 millió embert juttatott csődbe, úgy gondolhatnánk, ez életre szóló tanulságul szolgált mindenkinek. A szakemberek abban reménykedtek, soha többé nem ismétlődhet meg, hogy egy szélhámos ennyi embert átver. Úgy látszik, tévedtek.

Napjainkban ismét népszerű lett a különböző befektetési műveleteket utánzó piramisjáték. Ennek lényege, hogy a szervezők a befektetett összeg rövid időn belüli, nagy hozamú megtérülését ígérik. Nem kell érte semmit tennünk, csak befizetni a pénzt, és várni a szerződés lejártáig, amikor is az összeg dupláját, esetleg annál is többet kapjuk. Sőt, ha további jelentkezőket szervezünk be, úgy utánuk prémium is jár. A „befektetés” kitalálói gondoskodnak arról, hogy egy-két, tíz-húsz, a csapathoz tartozó ember saját példáján bizonyítsa a valós nyereséget. A bemutatottak alapján lakásra, autóra, illetve egyéb értékekre tettek szert.

Az emberek hiszékenyek, nem figyelnek oda az elrettentő példákra, nem tanulnak az MMM áldozatai esetéből, és meggondolatlan befektetésekbe invesztálják nehezen megtakarított pénzüket.

Hogyan lehetséges ez?

Lehet, hogy a neveltetésben rejlik. Valamennyien ismerünk megannyi népmesét, melyben a szegény legény kincset talál vagy jó tettéért mesés gazdagság a jutalom. Később az akkor felnövekvő nemzedék azt hallotta, hogy ha majd felépül a kommunizmus, akkor eljön a megálmodott jólét. A hiszékeny ember erre még rátesz egy lapáttal, ő ugyanis bízik a szerencsében. A híradásokból, újságokból ismert dúsgazdagok fényűző élete sokakat csábít. Azt azonban senki sem firtatja, mennyit dolgozott az illető ezért. Ilyenkor könnyen bizalmunkba férhet az a „jóakaró”, akinek segítségével minden gond és munka nélkül tehetünk szert nyereségre.

Vaszil Matyij pénzügyi tanácsadó, az iPlan élettervezési szolgáltatásokat nyújtó csoport szakértője kijelentette, a piramisjáték szélhámos beruházási művelet, ahol az éppen csatlakozó személyek befektetéseit a már az üzletben lévő tagok kapják.

– Az átverés legelső jele a megfelelő licenc hiánya. Amennyiben alaposan áttanulmányozzuk a csalással foglalkozók engedélyeit, úgy észrevesszük, hogy jótékony célú hozzájárulásként könyvelik el az általunk befizetett pénzt – szögezte le a szakértő.

Matyij megerősítette, a rendszer évek óta tartó töretlen működése a pénzügyi ismeretek hiánya miatt lehetséges. 2020. július 1-től új törvény lépett életbe, miszerint az Ukrán Nemzeti Bank ellenőrzi a hasonló tevékenységet végző szervezeteket.

Érdemes lenne az iskolákban elkezdeni a gazdasági elmélet és gyakorlat alapismereteinek elsajátítását. Lapunk hasábjain már többször írtunk arról, milyen befektetési lehetőségek vannak, amennyiben rendelkezünk némi félretett pénzzel. Ezek között nem szerepelt semmiféle piramisjáték, nyerőgép, illetve uzsorakamat. Fontos tisztában lennünk a pénzügyi alapismeretekkel, így nem esünk kísértésbe, amikor munka nélkül elérhető mesés gazdagságot ígérnek.

Csuha Ivett

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó