Nagydobrony a saját útján jár

A sikertörténet évekkel ezelőtt kezdődött, mára az összefogásnak köszönhetően a település legtöbb utcájában folytatódnak az útjavítások. Sőt, az idei szezon végére már öt mellékutca teljes egészében új aszfaltburkolattal büszkélkedhet.

A Nagydobrony Térség Fejlesztéséért Civil Szervezet Kárpátalja legnagyobb magyarlakta községében 2016-ban kezdte el a mellékutak aszfaltozását. A kezdeményezésben mind anyaországi források, mind a helyiek anyagi hozzájárulása és személyes segítsége is nagy szerepet játszott. Annak ellenére, hogy sokan úgy vélekedtek, a kezdeti hév hamar alábbhagy, mára már a legtöbb sáros, gidres-gödrös utca megújult. Jelenleg is tartanak a munkálatok, az idén öt utca rendbe hozását tervezik.

Amikor annak idején hozzáfogtak a közös munkához, hamar híre ment a helyi, az országos és külföldi sajtóban is a „csináld magad” aszfaltozásnak. Csodájára jártak az összefogásnak, miszerint nem várva tovább állami forrásokra, elkezdték az utak burkolását.

– Idén 18 szakaszt tudunk elkészíteni civil összefogással. Egy ilyen, 120 méteres szakasz javításához szükséges alapanyagot egyszerre le tudják szállítani.

Munkaidő tekintetében pedig évi 3-4 napot vesz el az emberek idejéből. Ilyen mennyiség mellett az önrész sem annyira megterhelő a családok számára. Az évek során összesen hét kilométernyi aszfaltot raktak le a helyi emberek – magyarázza Nagy Ferenc, a Nagydobrony Térség Fejlesztéséért Civil Szervezet vezetője.

Az idősek, akik még visszaemlékeznek a mellékutcák múlt századi állapotára, legalább annyira örülnek az új burkolatnak, mint a fiatalok, hiszen számukra még inkább szembetűnő a változás. A legfiatalabb korosztály számára pedig egyenesen felüdülés, hiszen gurulnak a rollerek, a gördeszkák és görkorcsolyák, illetve szebbnél szebb rajzokat festhetnek fel rá színes krétáikkal.

– A múlt század hatvanas éveiben kezdték lerakni a mai utak alapjait. Az emberek Ókemencéről termelték ki a követ és hozták hétköznaponként szekérrel és vasárnaponként a kolhoztól kölcsönzött autókkal. Ez így ment hosszú éveken át. Akkora volt a sár, hogy a szülők a gyerekeket a főútig a hátukon vitték ki, ha az iskolába mentek. Mielőtt megkezdték a mellékutakat, például a

Vásártér utcát javítani, azon a szakaszon, ahol nincsenek házak (kb. 150 m), esős időben csak gumicsizmában lehetett kimenni az utcából.

A község is hozzájárult a mellékutak kikövezéséhez. 2016-ban a lakatlan részen az első házig 110 méter aszfalt utat hoztak létre. Az elején az emberek vonakodtak tőle, de az első útszakasz elkészülte után (Éger utca) majd minden utcaképviselő jelezte, hogy ők is beállnak a sorba. Így kezdődött el az Ukrajna-szerte is egyedinek számító útépítés Nagydobronyban – meséli Popka János polgármester és felesége, Erzsébet.

Amíg a férfiak a hőség ellenére is dolgoznak az utakon, az asszonyok nem tétlenkednek. Immár hagyománnyá vált, hogy az utca ama részén, ahol a munka zajlik, hideg frissítőkkel, süteménnyel, gyümölccsel, a nap végén pedig bográcsossal és egyéb finomságokkal kínálják az ott dolgozókat. A Vásártér utcában pedig úgy fejezték be az aszfaltozást, ahogyan annak idején elkezdték – utcabállal.

Bara Tünde

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó