Felvételi: több alternatíva közül választhatnak

Akinek nem sikerült a szabadon választott érettségi vizsga, kiválthatja magyar belső felvételivel

Augusztus elsején kezdetét vette a felvételihez szükséges elektronikus regisztráció. Azok, akik a felsőoktatásba kívánnak jelentkezni, első körben létre kell hozzák a saját e-kabinetjüket. A regisztráció után augusztus 13 és 22. között adhatják be kérvényeiket.

Ukrajna Oktatási és Tudományos Minisztériuma bejelentette, az idei év felvételi kampányának egyik újítása az, hogy a mesterképzésre jelentkezőknek is van lehetőségük az elektronikus ügyintézésre.

Az elmúlt napokban már közel 80 ezer alapképzésre jelentkező végzős töltötte fel adatait a saját fiókjába, és majdnem 15 ezren megtették ezt azok közül, akik a mesterképzést célozzák meg.

Az elektronikus kabinet a felvételi kampány végéig, azaz augusztus 22-ig érhető el.

A felvételi kérvények benyújtása is ezen a felületen keresztül történik online, augusztus 13-tól.

A magiszterképzésre már augusztus 5-től be lehet jelentkezni elektronikusan.

A karantén miatt csúszott az érettségi és a felvételi időszaka is. A korábbi évekhez hasonlóan, a felvételizők elektronikusan jelentkeznek, ám az idén, aki szeretné elkerülni a személyes érintkezést, a bekerültek névsorának kihirdetése után postán is feladhatja a beiratkozáshoz szükséges papírjait.

Az Ungvári Nemzeti Egyetem (UNE) Ukrán–Magyar Oktatási és Tudományos Intézetében (UMOTI) nappali és levelező tagozaton öt (magyar nyelv és irodalom, történelem, matematika, fizika, illetve nemzetközi kapcsolatok) szakra várják a felvételizőket.

Spenik Sándor igazgató azt javasolja, ebben a bizonytalan helyzetben, amikor őszre prognosztizálják a második hullámot, jobb, ha a diákok itthon maradnak, és az itteni felsőoktatási intézményekbe felvételiznek. Akinek a felvételivel kapcsolatban bármilyen kérdése van, forduljon bizalommal Imre Gyulához, az intézet tanulmányi igazgatóhelyetteséhez (+38 066 490 52 94). Amennyiben lehetőségük van, nyugodtan vigyék be személyesen a dokumentumokat, az egészségügyi intézkedéseket betartva, egyesével fogadják a jelentkezőket.

Azoknak is van alternatíva, akiknek valamelyik ZNO-teszt nem sikerült. Az idén is van lehetőség belső egyetemi felvételi vizsgát írni magyar nyelv és irodalomból.

– Az UMOTI által meghirdetett szakok túlnyomó többségénél igénybe lehet venni a belső magyar nyelv és irodalom vizsgát. Az ukrán nyelv és irodalom, illetve a második, kötelező vizsga mellett ha a harmadik, (bármilyen más) nem sikerült vagy elszalasztotta, kiválthatja azt a belső magyar nyelv és irodalom vizsgával – hívta fel a figyelmet Zékány Krisztina, a Magyar Filológiai Tanszék vezetője. – Emellett folytatjuk a tavaly beindított, egyedülálló projektünket is. A tanszék ukrán anyanyelvűek számára kínál magyar és angol nyelvi képzést.  A diákok az első éven nagyon intenzív oktatásban vesznek részt. A tavaly felvételizett csoport tagjai már magyarul kommunikálnak. Ők a második évfolyamon már ezen a nyelven fogják hallgatni a diszciplínákat, míg az angolt továbbra is természetesen angolul.

Azon vagyunk, hogy amire befejezik az alapképzést, olyan szintet érjenek el, amivel helyt tudnak állni a választott szakterületükön.

Míg tavaly magyar-angol pedagógusokat képeztünk, az idén már tolmácsokat.

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán is van lehetőség a harmadik tárgy kiváltására. Az oktatás és pedagógia képzési ághoz tartozó szakok esetében (mint az óvodapedagógia, történelem, tanítói, ukrán nyelv és irodalom, magyar nyelv és irodalom, angol nyelv és irodalom, biológia és az ember egészsége, földrajz, matematika, kémia) a szabályozás 2020-ban is lehetővé teszi, hogy az egyik szertifikát helyett a jelentkezők a főiskolán magyar nyelvből belső vizsgát tegyenek. A főiskola honlapján hangsúlyozzák, a felvételi irodában minden jelentkezőnek szívesen segítenek az elektronikus felhasználói fiók regisztrálásában és a szükséges adatok, dokumentumok feltöltésében.

Miután közzétették a felvételt nyert diákok névsorát, 4 nap áll a jelentkezők rendelkezésére, hogy benyújtsák a beiratkozáshoz szükséges eredeti okmányokat.

Azt is kiemelik, hogy a karantén miatt a felvételizők csak előzetes időpontfoglalás alapján nyújthatják be jelentkezésüket. Időpontot foglalni a [email protected] e-mail címen, a (+3803141)-2-43-43-as vezetékes, vagy a +380984681266-os mobilszámon lehet munkanapokon 8.00-tól 17.00 óráig.

Simon Rita

 

 

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó