Lesz utánpótlás Kárpátalján a filmcsinálásban

A Kárpátaljai Magyar Filmgyártásért Alapítvány Egy csepp vidámság címmel hirdetett rövidfilmpályázatot gyermekek számára. A versenyzők feladata az volt, hogy ötperces etűdben mutassák be életük egyik vidám pillanatát.

– Második alkalommal hirdettük meg a pályázatot, s most is a magyar film napja alkalmából tettük ezt április végén. A pályaműveket július elsejéig lehetett beküldeni.

Iskolások, 6-18 évesek munkáit vártuk, többnyire 10-15 évesek küldték be az alkotásaikat.

Általában a gyerekek maguk voltak a főszereplői a történetnek, de az is nagyon tetszett nekem, hogy minden kisfilmben felbukkant vagy egy testvér, vagy egy jó barát is – mondta Bunda Rita rendező. Hozzátette, örömmel töltötte el, hogy a filmeket megnézve azt tapasztalta, hogy a gyerekek a vidámság mellett értékeket is igyekeztek bemutatni. – Voltak, akik tavaly is készítettek kisfilmet, és jó jel, hogy az idén is belevágtak. Ez azt jelenti, hogy foglalkoztatja őket ez a téma. Én rendezői szemmel mindannyiukkal nagyon meg voltam elégedve, és minden jel arra mutat, lesz utánpótlás Kárpátalján.

A beküldött alkotásokat háromtagú zsűri értékelte: Kurmai-Ráti Szilvia meseíró a sztorit figyelte, Vass Tamás operatőr a kamera használatát pontozta, míg Ferenci Attila, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház színművésze a színészi teljesítményt vizsgálta.

Első helyen László Dániel végzett (a fotón), második Török Benedek lett,

a képzeletbeli dobogó harmadik fokára hárman állhattak: Bunda Teodóra, Nagy Mercédesz és Tóth Lilla. Mindannyiukat díjaztuk, az ajándék mellett ösztönzésképpen oklevelet kapnak, s a szakemberek további támogatására is számíthatnak.

Hegedűs Csilla

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó