Nyugdíjalap: 63,8 millió hrivnyával tartoznak a hivatalnak

Összegezte idei első félévi munkáját a Kárpátaljai Megyei Nyugdíjalap.

Péntek Anasztázia, a Nyugdíjalap vezetője kifejtette, az év első hat hónapja folyamán idejében biztosították a juttatások és különféle segélyek kifizetését a Kárpátalján élő 266 ezer idős ember számára, megejtették az illetmények automatikus újraszámfejtését.

A Nyugdíjbiztosítóhoz fél év alatt 4,5 milliárd hrivnya érkezett be, mely összeg 8,5 százalékkal több a tavalyi év azonos időszakához képest. A kiadási oldal ugyancsak 4,5 milliárdot tett ki, mely összeg 10,8 százalékkal meghaladta a tavalyi összeget.

– A bevételi oldal kisebb növekedése mellett ugyanakkor folyamatosan nő a Nyugdíjalap iránti tartozás: ez július 1-re 63,8 millió hrivnyát tett ki.

A hátralék 59 százaléka a gazdaságilag aktív vállalatok számlájára írható,

míg 41 százaléka olyan cégekére, amelyek éppen felszámolás alatt állnak, s nincs anyagi lehetőségük a restancia törlesztésére. A végrehajtóval együttműködve az említett időszakban 1,5 millió hrivnyát sikerült behajtani az adósoktól, valamint 21,2 millió hrivnya egységes szociális járulékot.

A nyugdíjfolyósító szerv az elmúlt időszakban már új formátumban végzi tevékenységét: a nyugdíjasok iratait digitalizálták, a munkakönyveket elektronikus rendszerben összesítették, ami megkönnyíti az automatikus nyugdíjszámfejtést. Utóbbi szolgáltatással 124 kárpátaljai lakos élt. Az elektronikus archívumba eddig 12 ezer nyugdíjas adatai kerültek be.

Magyar Tímea

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó