Nagy értékű adományok tanintézeteknek │KISZó-beszámoló

Hála Istennek vannak emberek, civil szervezetek, melyeknek kitűzött céljuk lehetőségükhöz mérten segíteni az arra rászorulóknak. Persze minden szervezet a saját erőforrásaival és eszközeivel segít, manapság talán a legnagyobb szükség a számítástechnikai eszközökre van, hiszen a koronavírus-járvány kitörése óta a tanintézmények távoktatásra kényszerültek, amihez ezek az eszközök nélkülözhetetlenek.

A budapesti székhelyű MeOut Association (Én Kint Egyesület) évek óta támogatja technikai segédeszközökkel a Kárpát-medencei tanintézményeket, s immár öt éve Kárpátaljára is eljutottak. A héten öt kárpátaljai tanintézményt kerestek fel, és nagy értékű adományokkal ajándékozták meg azokat.

– 2013 óta építjük többedmagammal a MeOut Associationt, 2015-ben jött az az elhatározás, hogy mi mindenképpen szeretnénk hozzájárulni határon túli, magyarok lakta területek fejlesztéséhez. Korábban többször jártunk már Erdélyben, Muravidéken, Felvidéken, de mégis úgy gondoltuk, hogy

Kárpátaljára kell jönnünk, ide kell az erőforrásainkat csoportosítani, mert itt van rá a legnagyobb szükség – beszélt lapunknak a kezdetekről Sándor Attila, a MeOut alapító elnöke.

Az egyesület lelkes, segítőkész tagjai 2015 októberében indították el a kárpátaljai adományozási, digitális oktatási-fejlesztési programot, számítástechnikai eszközökkel (számítógépek, projektorok, nyomtatók) kezdték el segíteni a kárpátaljai tanintézményeket.

Elsőként Beregrákosra és Szolyvára mentek, majd Ungvárra, tavaly pedig Beregszászba is elértek.

– Úgy hiszem, az idei esztendő az első, amikor kiemelkedően nagy értékű támogatással érkeztek, és több iskolát kerestek fel.

– Így van, öt tanintézménybe összesen 44 darab, vadonatúj, garanciás, jogtiszta szoftverekkel ellátott notebookot hoztunk, az adományozási projektnek az összköltségvetése közel 40 ezer euró. Mindez a Közép-Európai Kezdeményezésnek, a magyar külügyminisztérium és a beregszászi konzulátus támogatásának, illetve a MeOut csapatának köszönhető. Idén márciusban adtuk be a pályázatot a Közép-Európai Kezdeményezéshez, hogy szeretnénk harminc notebookot eljuttatni kárpátaljai oktatási intézményekbe. Mi erre Magyarországról egyedüliként nyertünk forrást, amit az Acer magyarországi képviseletének, a gyár támogatásával sikerült felhasználnunk, így tudtunk 30 helyett 44 darab számítógépet beszerezni és elhozni.

– Mi alapján kerülnek kiválasztásra a tanintézmények?

– Van olyan intézmény, amellyel több éve együttműködünk, s vannak olyanok, amelyeket Bocskor Andrea EP-képviselő, illetve a beregszászi külképviselet és Beregszász polgármestere javasolt.

Emellett mi oktatási projekt keretén belül együttműködünk Pannonhalmával, a Karácsfalvai Sztojka Sándor Görög Katolikus Líceum támogatására ők tettek javaslatot. Amióta ide járunk, örömmel mondhatjuk, hogy barátságok alakultak ki, mi itt jó embereket, egy csodálatos vidéket látunk. Nemcsak magyar, hanem ukrán tanintézményeket is támogatunk. Soha nem politizáltunk, és nem is áll szándékunkban, kizárólag a segítségnyújtás hoz ide bennünket.

A notebookok átadására hétfőn és kedden került sor. Az adományozókat a helyszínekre elkísérte Csizmadia Alexandra, a beregszászi konzulátus gazdasági attaséja is. A Beregszászi 5. Számú Középiskola négy darab számítógépet kapott, míg a Benei Általános Iskola, a Tiszakeresztúri Oktatási-Nevelési Intézmény, a Karácsfalvai Sztojka Sándor Görög Katolikus Líceum és az Ungvári Magyar Tannyelvű Elemi Iskola és Drugeth Gimnázium tíz-tíz számítógéppel lett gazdagabb.

Utóbbi intézménnyel három éve került kapcsolatba a szervezet, azóta több projektorral, laptoppal fejlesztették a gimnázium műszaki parkját. De a jelenlegi a legnagyobb összegű támogatás, a tíz laptop értéke ugyanis nyolcezer euró, mondta el Sándor Attila, aki hozzátette, látva az igazgató munkáját, hogy mennyit tesz a közösségért, döntöttek ezen oktatási intézmény támogatása mellett.

Kovács Péter a gyerekek nevében megköszönte a nagylelkű és a távoktatás körülményei között rendkívül hasznos és nagylelkű adományt.

Hegedűs Csilla

 

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó