Hadgyakorlat Dercenben

Katonai hadgyakorlatot tartanak Dercen térségében november 19-én, csütörtökön – erről a a munkácsi járási település polgármestere tájékoztatott közösségi oldalán szerdán.

A szűkszavú közlemény szerint a 128. gépesített hegyivadász dandár Munkácson állomásozó egységei vesznek részt a hadgyakorlatban. A gyakorlat ideje alatt megnövekedett katonai jelenlét (pl.: katonai járművek mozgása konvojokban, hanghatások) várható a térségben.

„A derceni lakosság figyelmébe! A holnapi nap folyamán november 19-én katonai gyakorlatot tart a 128-as katonai alakulat a falu területén” – írta Facebook-oldalán Máté Gyula.

Annyit mindenképp érdemes megemlíteni, hogy a dandárban magyar nemzetiségű szerződéses, korábban mozgósított katonák is szolgáltak. Számukról nincs pontos adat, ugyanakkor ismeretes, hogy a kelet-ukrajnai harcok legelső kárpátaljai áldozata az egységben hivatásos katonaként szolgáló 19 éves beregszászi Popovics Roland volt. Néhány héttel később vesztette életét a magyar kötődésű, ugyancsak beregszászi szerződéses katona, Timoscsuk Mihály, majd a nagyszőlősi Kovács Béla. A debalcevei katlanból való kivonuláskor halt meg a 128-as dandárba Beregszászról behívott 45 éves Tóth Sándor tartalékos őrmester.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó