Covid: Közel a napi 15 ezerhez, jön a teljes leállás?

A lehető legtöbb embert akarják rávenni arra, hogy beoltassa magát, ha megjelenik a vakcina.

Nem mérséklődik a koronavírus-járvány terjedése Ukrajnában, pénteken ismét rekordmennyiségű új fertőzöttet regisztráltak. Megdöntve a korábbi csúcsokat több mint 14 500 embernél állapították meg a koronavírust.

Korábban megírtuk, hogy napi 15-20 ezer új Covid-beteg ellátására képes az ukrán egészségügyi ellátórendszer, ha ezt meghaladják, veszélybe kerül az egészségügyi ellátás biztonsága.

Az ukrán egészségügyi minisztérium hivatalos adatai alapján péntekre 14 575 esettel 598 085-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 229 áldozattal 10 598-ra emelkedett. Eddig 274 324-en gyógyultak meg.

A legtöbb új beteget előző nap, 1391-et, megint az ország legfertőzöttebb területéről, a fővárosból, Kijevből jelentették, ahol az azonosított fertőzöttek száma már meghaladta az 56 590-et.

Nemrég adtunk hírt arról, hogy szakértők szerint újabb teljes leállásra van szükség.

Viktor Ljasko országos tisztifőorvos, az egészségügyi miniszter helyettese egy tévéműsorban arról beszélt, hogy amint megjelenik a COVID-19 elleni vakcina, Ukrajna fontolóra veszi az oltás bevezetését. Megpróbálják a lakosság minél nagyobb részét rábírni arra, hogy beoltassa magát, írja az UNIAN hírügynökség.

A tisztifőorvos elmondta, hogy a vakcina szükséges dózisának 20 százalékát ingyen kell hogy megkapja az ország. A többit megveszik, de minimum annyit beszereznek, hogy 20 millió embernek elegendő legyen.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter tegnap arról beszélt, hogy a múlt héten bevezetett úgynevezett hétvégi karantént akkor tekinti tárcája eredményesnek, ha sikerül megfékezni az országban a járvány mostani “hurrikánszerű” terjedését, és a betegek napi növekményét 12 ezernél megállítani. Hangsúlyozta: ehhez viszont szükséges, hogy betartsák mindenütt az előírt korlátozásokat, a szabályszegők bírságolása nem elegendő.

Korábban megírtuk, hogy hiába tüntettek a hétvégi karantén ellen, marad a szigorítás. 

Holnaptól megbírságolják azt, aki nem visel maszkot. 

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó