Gyógyszerbiznisz a világjárvány alatt

A közvélemény szerint a koronavírus-járvány legnagyobb haszonélvezői a gyógyszertárak. Utánajártunk, így van-e.

Az epidémia kezdetekor kitört pánik valóban 100-120 százalékkal növelte a patikák forgalmát. Az emberek szinte megrohamozták a gyógyszertárakat, tucat számra vásárolták a paracetamoltartalmú készítményeket, a vírusölőket, a fertőtlenítőszereket, arcmaszkokat. Feltöltötték az egyéb orvosságokat tartalmazó készleteiket. A nehezebb időkre való tekintettel vásároltak minden elérhető pirulából.

Ez a helyzet azonban hamar megváltozott. Áprilisban a patikák forgalma 20-30 százalékkal csökkent.

Az emberek szinte elkerülték a gyógyszertárakat. Otthon mindenki rendelkezett megfelelő tartalékkal a szükséges és esetenként szükségtelen készítményekből.

A járvány miatt bevezetett karantén alatt az emberek kevesebbet mozogtak, nagyobb hangsúlyt fordítottak a védekezésre, így más betegségek sem terjedtek úgy mint azelőtt. A kórházakban elhalasztották a nem sürgős műtéteket, ezáltal még kevesebb gyógyszerre volt szükség.

Az eddig halhatatlannak hitt ágazat nem termelt túl sok hasznot. Több kisebb patika bezárt, a nagyobbak pedig szűkítették hálózatukat. Elfogyott a pénz a fejlesztésre, terjeszkedésre. Most látszik csak meg igazán, hogy a gyógyszerbiznisz 75 százalékos haszna csak jelentős forgalom mellett jelent sok pénzt.

A karantén idején több nagybani kereskedő is arra a meggyőződésre jutott, hogy elengedhetetlen az online-patika szolgáltatás fejlesztése. Aki ebben látja a jövőt, az már most előnyben van.

Csuha Ivett

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó