Tegye le a cigarettát és élvezze az előnyöket!

Minden év novemberének harmadik csütörtöke a “Ne gyújts rá!” világnap. Ezen a napon felhívják a dohányosokat, hogy egy teljes napig ne gyújtsanak rá. A felhívás nem titkolt célja azonban az, hogy akik erre a napra leteszik a cigarettát, soha többé ne gyújtsanak rá.

– A felmérések szerint a világon mintegy 1,3 milliárd ember fújja nap mint nap a füstöt, közel 20 százalékuk a nők köréből kerül ki. 151 országot tekintve a serdülőkorú lányok mintegy 7, míg a fiúk 12 %-a hódol ennek a káros szenvedélynek. Maga a dohányzás a tüdőrák okozta halálozás 90-95%-ért, az összes rákhalálozás 30-35%-ért, az idült gyulladásos légúti betegségek 80-85%-áért, míg

a szív- és érrendszeri betegségek 25-30%-áért felelős – sorolja a szomorú adatokat Ljudmila Hancsin,

a megyei Egészség Központ orvosa, aki szerint a cigaretta okozta tragédiák elsősorban a középkorú, 40-50 éves embereket fenyegetik, akik átlag 20 évvel élhetnének tovább, ha nem hódolnának szenvedélyüknek.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslései szerint a világon jelenleg évente mintegy 3 millió ember halála vezethető vissza e káros szenvedély ártalmaira.

– Ukrajna a dohányzást tekintve sajnálatos módon a világranglista előkelő helyére került, 132 ország viszonylatában a hetedik helyen áll. A lakosság negyven százaléka füstöl. Évente százezer ember veszíti életét a dohányzással összefüggő betegségek következtében. Ráadásul a füstölés miatt eltávozott embertársaink átlagosan nyolc évvel élhetnének tovább, ha felhagynának káros szenvedélyükkel. A személyenkénti cigarettafogyasztás duplája a világátlagnak, vagyis fejenként több mint háromezer szál évente. És nemcsak a felnőttek, hanem sajnos egyre több fiatal is a cigaretta rabjává válik. Ezért fontos az évről évre megrendezésre kerülő Smokeout Day, hogy felhívja a figyelmet a dohányzás veszélyeire – véli a szakember.

Végeztek egy felmérést, melyben arról kérdezték a fiatalokat, miért gyújtottak rá első ízben.

A válaszadók 50 százaléka azt mondta, kíváncsiságból, 36 százaléka azért, mert a barátai is cigarettáznak, 16 százaléka pedig, hogy oldja az idegességét.

Valójában a többség kamaszkorban kóstol bele a „füstbe”, így próbálja bizonyítani, hogy már felnőtté vált. Másrészt a számos családi, társasági probléma kapcsán elmagányosodó fiatalok úgy érzik, idősebb és „tapasztaltabb” társaikhoz hasonlóan a dohányzással közelebb kerülhetnek már cigarettázó kortársaikhoz. De a családban látott minta is ragadós.

Igaz ugyan, hogy Ukrajnában egy ideje tilos a közterületeken, a munkahelyeken cigarettázni, ám sajnos nincs, aki betartassa a törvényt. Így aztán csakis a bagós lelkiismeretén múlik, embertársai orra alá fújja-e a füstöt vagy sem.

– Aki mégis úgy határoz, hogy ideje megszabadulnia pusztító szenvedélyétől, hogyan kezdjen hozzá?

– Leszokni sokféleképpen lehet. A dohányosok nem egyformán reagálnak a különféle módszerekre, temperamentumtól, alkattól függően az egyik embert érzelmileg, míg a másikat racionálisan lehet meggyőzni a leszokás előnyeiről, amit számos körülmény nehezít – elsősorban a nikotinmegvonási tünetek, az evéskényszer és a nemritkán előforduló testsúlynövekedés. Tartós nem dohányzás esetén a szervezet hiányolja a megszokott mérget, mely jellegzetes tünetekben nyilvánul meg: feszültség, nyugtalanság, türelmetlenség, romló koncentrálóképesség, fejfájás, alvászavar, gyomor-bélrendszeri panaszok – pl. székrekedés – jelentkezhetnek.

De megnyugtatásként elmondom, a nikotinmegvonási tünetek átmenetiek, idővel csökkennek és teljesen megszűnnek.

Pusztán akaraterővel az érintetteknek alig 3-5 százaléka képes lemondani a füstölésről, ezért a leszokást nikotinpótló készítményekkel (gyógyszerek, tapaszok, rágógumik) enyhíthetjük.

Magyar Tímea

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó